Državni tajnik Frano Matušić na 2. Ministarskom forumu Međunarodnog saveza za promicanje vjerskih sloboda i uvjerenja (IRFBA)

Državni tajnik Frano Matušić na 2. Ministarskom forumu Međunarodnog saveza za promicanje vjerskih sloboda i uvjerenja (IRFBA)

Državni tajnik za političke poslove Frano Matušić sudjelovao je na drugom Ministarskom forumu Međunarodnog saveza za promicanje vjerskih sloboda i uvjerenja (IRFBA), koji je održan putem video veze u srijedu, 23. studenoga 2021. godine.

Forum je otvorio predsjedavajući Saveza Jos Douma koji je predstavio pregled aktivnosti IRFBA-e u protekloj godini te je istaknuo postojanje brojnih izazova i mnogih otvorenih pitanja s kojima se danas suočavaju pojedinci i vjerske manjine diljem svijeta.

Državni tajnik Matušić naglasio je kako smo danas svjedoci kršenja prava vjerskih manjina, unatoč postojanju moćnih pravnih instrumenata međunarodne zajednice usmjerenih na jačanje zaštite vjerskih sloboda. U godini kada je, među ostalim izazovima, pandemija COVID-19 donijela nove ozbiljne izazove u pogledu poštivanja temeljnih prava i sloboda, ostvarivanje vjerskih sloboda također je pretrpjelo neusporediva ograničenja.

Državni tajnik istaknuo je kako Republika Hrvatska nastavlja s aktivnostima usmjerenim na  promicanje i zaštitu slobode vjeroispovijesti i uvjerenja. Posebno je naglasio projekt kojim je Hrvatska u okviru međunarodne razvojne suradnje dodijelila stipendije za mlade kršćane iz Azije i Afrike, studente preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija.



Priopćenja