Ministar Grlić Radman s hrvatskom zajednicom u Los Angelesu

  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je u subotu i nedjelju, 16. i 17. rujna 2023. godine, u Los Angelesu.
Ministar se susreo se se Hrvatima San Pedra, okupljenim u zavičajnim klubovima Hrvatski dom i Dalmatinsko-američki klub. Zahvalio im je na jačanju veza sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje je započelo prije više stoljeća kada su njihovi preci utkali temelje u povijesti ribarstva San Pedra, ali i cijele Kalifornije, a nastavlja se predano sve do danas. Također je istaknuo važnu ulogu hrvatske zajednice u jačanju odličnih odnosa Hrvatske i SAD-a, kao i zajedništvo koje je bilo vidljivo upravo u najtežim vremenima, poput Domovinskog rata i borbe za međunarodno priznanje Hrvatske, ali i razornih potresa koji su 2020. godine pogodili Zagrebačku i Sisačko-moslavačku županiju. Naglasio je kako su upravo oni neformalni veleposlanici Hrvatske u svijetu, ne zaboravljajući vlastite korijene. Podsjetio je i da je Vlada RH u 2020. inicirala promjenu Zakona o hrvatskom državljanstvu kojim je svim potomcima hrvatskog naroda olakšano stjecanje državljanstva.

Ministar se također susreo s predstavnicima poslovne zajednice SAD-a i Hrvatske, te istaknuo kako Hrvatska danas ima poslovno orijentirano okruženje, kao i učinkovitu, inovativnu, visokokvalificiranu radnu snagu, izuzetno povoljan geostrateški položaj te atraktivne poticaje.
Istaknuto je kako postoji prostor za snaženje gospodarske suradnje, te imajući u vidu sve potencijale - odlične makroekonomske pokazatelje u Hrvatskoj, povećanje kreditnog rejtinga, članstvo u eurozoni i schengenskom prostoru, pristupanje OECD-u, ulazak Hrvatske u US Visa Waiver Program i Global Entry - sugovornici su se složili kako će trgovinska i investicijska razmjena rasti, čineći Hrvatsku privlačnijom američkim ulagačima.
 
Razgovarali su i o ratifikaciji Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja te gospodarskoj suradnji dviju zemalja. Sporazum o ukidanju dvostrukog oporezivanja vitalni je sporazum koji će najviše pomoći poslovnim ljudima te ojačati suradnju i komunikaciju u poslovanju, uspostaviti l snažnije veze poslovne zajednice, kao i pomoći Hrvatima koji se vraćaju u Hrvatsku. 

Susretima su se pridružili istaknuti američki dužnosnici kongresnik Ted Lieu, senator države Kalifornije Steven Bradford, član državne skupštine Kalifornije Al Muratsuchi, a na poziv predsjednika Dalmatinsko-američkog kluba San Pedra Rudija Svorinicha. Zaključno,  ministar je, također, posjetio župni centrar svetog Ante.

Priopćenja