Ministar Grlić Radman s hrvatskom poslovnom zajednicom u Seattlu

  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je u petak i subotu, 15. i 16. rujna 2023. godine, u Seattlu u saveznoj državi Washington, gdje se susreo s hrvatskom poslovnom zajednicom. Razmijenili su iskustva o uspješnoj godišnjoj konferenciji Udruge hrvatsko-američkih profesionalaca (ACAP) u Zagrebu, kao i ratifikaciji Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, s obzirom da će stupanjem na snagu korist biti višestruka i za američku i za hrvatsku stranu, a posebnu korist će imati i iseljenici, koji se namjeravaju vratiti u Domovinu. Ministar Grlić Radman naglasio je kako najveći potencijal za gospodarsku suradnju sa SAD-om leži u IT industriji i visokim tehnologijama, zdravstvu, metalnoj i prehrambenoj industriji, ističući kako Hrvatska danas ima neke od vodećih svjetskih kompanija u tehnološkom sektoru koje već imaju podružnice u SAD-u. Sugovornici su istaknuli vrlo važnim za unaprijeđenje poslovanja ulazak Hrvatske u Visa Waiver Program i Global Entry. Naglašeno je i zadovoljstvo pregovorima s američkom stranom o uvođenju izravne linije između New Yorka i Zagreba.
 
Također, istaknuto je da postoji veliki prostor za napredak u trgovinskoj razmjeni dviju država, imajući u vidu sve potencijale i dobre makroekonomske pokazatelje Hrvatske. "Trgovinska i investicijska razmjena će nastaviti rasti, čineći Hrvatsku privlačnijom američkim ulagačima, poglavito nakon članstva u eurozoni i schengenskom prostoru, kao i početku pregovora sa OECD-om", zaključio je ministar.
 
Ministar Grlić Radman susreo se, također, i s hrvatskom zajednicom u Seattleu, koja predstavlja neraskidivu vezu s Republikom Hrvatskom. Zahvalio im je na neumornoj potpori Hrvatskoj te na svemu što čine za promicanje ugleda svoje Domovine u svijetu i snaženje veza sa Sjedinjenim Američkim Državama. 
 
Ministar se susreo, također, s gradonačelnicom Gig Harbora Tracie Markley. Naime, sami osnivači Gig Harboura su Hrvati Peter Goldsmith i Samuel Jerisich, a ovaj grad čuva hrvatsku pomorsku baštinu i običaje, te povijest američkih Hrvata sve do danas. Jedan od primjera je i Harbor History Musem, koji sadrži zbirku bogate pomorske baštine Hrvata u državi Washington. Naime, dva tipa kočarica primarni su ribarski brodovi koji se još uvijek koriste u Sjedinjenim Državama, a tehnologiju su u Ameriku donijeli upravo Hrvati iz Dalmacije.

Priopćenja