Ministar Grlić Radman na raspravi Opće skupštine UN-a i sastanku Vijeća sigurnosti povodom druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Dana 24. veljače 2024. obilježava se druga godišnjica od početka ruske vojne invazije na Ukrajinu. Tim je povodom 23. veljače 2024. ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku sudjelovao u raspravi Opće skupštine UN-a na temu „Situacija na okupiranim teritorijima Ukrajine“ te na sastanku Vijeća sigurnosti.

Ministar je pred Općom skupštinom i Vijećem sigurnosti UN-a osudio agresiju na Ukrajinu rekavši kako rusko kršenje međunarodnoga prava, kao i načela i vrijednosti iz Povelje UN-a, predstavlja prijetnju globalnom sustavu u cjelini. Ujedno je pozvao druge članice Ujedinjenih naroda da djeluju u skladu s rezolucijama na ovu temu te ulože zajedničke napore kako bi se očuvale temeljne vrijednosti Povelje. Ministar se pridružio pozivima Rusiji da što prije zaustavi rat te je iskazao podršku neovisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica. Naglasio je kako za zločine počinjene u Ukrajini mora postojati odgovornost, ne samo kako bi se zadovoljila pravda zbog žrtava, već kako bi se i prevenirala buduća zlodjela. Ministar je podsjetio na dosadašnji ukupni doprinos i pomoć Hrvatske Ukrajini, naglasivši hrvatska iskustva i znanja u području humanitarnog razminiranja te organizaciju Međunarodne donatorske konferencije o razminiranju Ukrajine koja se održala u Zagrebu u listopadu prošle godine.

Ministar je prisustvovao i na skupu pod naslovom „Stolen Voices - The story of Ukraine’s children in a time of war” na kojemu su se raspravljala pitanja repatrijacije i vraćanja prisilno premještene ili deportirane ukrajinske djece u Rusku Federaciju i teritorije pod ruskom vojnom kontrolom.

Ministar se obratio i na online-sastanku Stalnoga vijeća OESS-a u ojačanom formatu (Reinforced Permanent Council - RPC) na kojemu se također obilježavala druga godišnjica ruske agresije na Ukrajinu.

Priopćenja