Nastavak edukacija u okviru bilateralne pomoći Republike Hrvatske Bosni i Hercegovini

  • Slika
  • Slika
  • Slika
U sklopu bilateralne pomoći Republike Hrvatske Bosni i Hercegovini, 23. veljače je u Teliću (BiH), održana jednodnevna radionica za novinare, u suradnji s Direkcijom za europske integracije Vijeća ministara. Riječ je drugoj od 10 radionica, čija je provedba planirana tijekom ove godine, s ciljem pružanja potpore BiH u implementaciji 14 ključnih prioriteta. Tijekom radionice, stručnjaci iz Hrvatske, Republike Sjeverne Makedonije i Srbije, prezentirali su proces integracije, koji predstavlja preduvjet za uspješno pristupanje pregovorima BiH s EU, izazovima i prilikama “nove metodologije” u pregovorima, osvrćući se na iskustva navedenih zemalja.

Hrvatski stručnjak Vladimir Drobnjak, diplomata i bivši glavni pregovarač RH, prezentirao je hrvatsko iskustvo u pregovorima i naučene lekcije iz hrvatskog pregovaračkog procesa. Istaknuo je kako je proces pregovora kompleksan, ali kako ujedno ima i transformativan učinak na stanje zemlje. Ulazak RH u EU odrazio se pozitivno na demokraciju, slobode, zaštitu prava ljudi i manjina, te izgradnju snažnijih institucija.

Stručnjaci su zaključili kako je uloga medija u procesu integracija vrlo važna, budući da su mediji ti koji informiraju javnost o svim aspektima EU te sam proces približavaju javnosti.

Ostale vijesti