Ministar Grlić Radman s glavnim tajnikom UN-a Antonijom Guterresom

  • Slika
  • Slika
Rusija se treba povući s okupiranih ukrajinskih teritorija, rekao je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman u petak u New Yorku uoči obraćanja Općoj skupštini UN-a.

"Pozivamo Rusiju, koja je ničim izazvana izvršila agresiju na suverenu, neovisnu zemlju, članicu Ujedinjenih naroda, da se povuče s okupiranih teritorija. Osudili smo sve zločine počinjene s ruske strane, osobito prema nevinim civilnim žrtvama i najranjivijim skupinama, djeci i ženama. Osudili smo ilegalno deportiranje djece i svu torturu i seksualna zlostavljanja", rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova novinarima u petak.

Ministar Grlić Radman je u dvodnevnom posjetu New Yorku gdje sudjeluje na nizu događanja i rasprava u povodu druge obljetnice ruske invazije na Ukrajinu.

Ministar će se kasnije u petak obratiti Općoj skupštini UN-a u okviru tematske cjeline "Situacija na okupiranim teritorijima Ukrajine", a na marginama zasjedanja sastao se, među ostalima, s glavnim tajnikom UN-a Antonijom Guterresom.

Ministar Grlić Radman je rekao da je Guterresu prenio "zabrinutost zbog nestabilnosti na zapadnom Balkanu" i da mu je govorio o potrebi izmjena izbornog zakona u susjednoj zemlji te "naporima koje ulaže Hrvatska" kako bi Europska unija što prije otvorila pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom.

"Guterres cijeni napore glede toga i kao čovjek koji je bio 90-ih godina u Bosni i Hercegovini, vrlo dobro je poznaje", rekao je ministar Grlić Radman.

Hrvatski ministar je naglasio da "jedino jednakost i politička participacija svih konstitutivnih naroda u izvršnim i predstavničkim tijelima može osigurati budućnost Bosne i Hercegovine".

Izvor: Hina/MVEPPriopćenja