Ministar Grlić Radman na međunarodnom sastanku inicijative "Žito iz Ukrajine"

  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je, 25. studenog 2023. godine, putem video veze na sastanku na vrhu inicijative "Žito iz Ukrajine". Ovaj sastanak predstavlja priliku za obilježavanje Gladomora te podsjećanje na činjenicu da se hrana i dalje koristi kao oružje, poglavito u kontekstu sjećanja na žrtve Gladomora i 90. obljetnice ovog tragičnog događaja.
 
Gladomor, genocid koji je proživjela Ukrajina u razdoblju od 1932. do 1933. godine, i dalje ostaje snažan podsjetnik na važnost borbe protiv zloupotrebe hrane u političke svrhe. Hrvatski sabor, pridružujući se inicijativi mnogih država i Europskog parlamenta, jednoglasno je priznao Gladomor kao genocid nad ukrajinskim narodom 28. lipnja 2023. godine, donoseći Deklaraciju kojom se osuđuje ovaj tragičan događaj u povijesti.
 
Ministar Grlić Radman istaknuo je važnost priznavanja Gladomora kao zločina genocida te je naglasio da je Republika Hrvatska posvećena podršci inicijativi "Žito iz Ukrajine".
 
„Inicijativa Žito iz Ukrajine vrijedan je doprinos odgovoru globalne sigurnosti hrane u našim zajedničkim naporima da pronađemo odgovarajuća rješenja za ovu krizu. Hrvatska snažno podupire ukrajinsku Formulu mira, gdje pridonosimo u nekoliko točaka, uključujući sigurnost hrane“, istaknuo je ministar Grlić Radman
 
Ministar je iskazao zadovoljstvo da je i Hrvatska kroz Koridore solidarnosti, akcijski plan Europske komisije pokrenut u svibnju 2022., doprinijela transportu ne samo poljoprivrednih, nego i ostalih vrsta proizvoda između Ukrajine i ostatka svijeta.
 
Ministar Grlić Radman zaključio je svoje obraćanje potvrdom posvećenosti Republike Hrvatske suradnji u borbi protiv zloupotrebe hrane i izrazio nadu da će inicijativa "Žito iz Ukrajine" postati još snažniji simbol solidarnosti među narodima.

Priopćenja