Hrvatska se zalaže za što brže otvaranje pregovora BiH s EU

  • Slika
Hrvatska će podržati nastojanja BiH da što prije otvori pregovore o članstvu u Europskoj uniji, a tijekom pregovaračkog procesa spremna joj je pružiti svu potrebnu stručnu i tehničku potporu, najavio je u petak u Sarajevu hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.
 
Tijekom radnog posjeta BiH šef hrvatske diplomacije sastao se s ministrom vanjskih poslova te zemlje Elmedinom Konakovićem, a nakon toga novinarima je kazao kako pozdravlja politički trud i strpljenje kojega je BiH do sada pokazala ne bi li napravila napredak na putu europskih integracija, a dogovor i kompromis smatra jamstvom za daljnji napredak.
 
Istaknuo je kako Hrvatska trajno brine za stabilnost zapadnog Balkana, a tako i BiH, te pritom dosljedno promovira politiku suradnje i partnerstva uz želju za jačanjem dobrosusjedskih odnosa. Podsjetio je kako je i sama EU danas suočena s brojnim izazovima, uključujući tu proces proširenja no stajalište Hrvatske tu ostaje jasno.
 
"Hrvatska se čvrsto zalaže da se pristupni pregovori otvore čim prije", kazao je ministar Grlić Radman pozvavši političke partnere u BiH da nastave provedbu reformi, uključujući tu izmjene izbornog zakona.
 
Dodao je kako očekuje "pozitivnu odluku" Europskog vijeća do kraja godine, jer će se na razini šefova država ili vlada Unije tijekom prosinca razmatrati preporuke Europske komisije o otvaranju pristupnih pregovora, što znači da nije isključeno da BiH već tada dobije 'zeleno svjetlo' za pristupne pregovore.
 
Istaknuo je kako je Hrvatska i do sada pomagala BiH prijenosom znanja, a sada želi pojačati suradnju kroz pokretanje rada Zajedničkog povjerenstva o europskom partnerstvu, za što već postoji pravni okvir. To znači da bi Hrvatska BiH dala na raspolaganje svoje znanje i ekspertizu, od uspostave pregovaračkih struktura do razumijevanja procesa i komunikacije s europskim institucijama, kako je to bio slučaj i u odnosima s drugim državama regije koje pretendiraju biti članice EU.
 
Ministar Konaković: 'Zadnji vlak' za europske integracije
 
Ministar Konaković istaknuo je kako je Hrvatska jedan od najodlučnijih zagovaratelja europskih integracija BiH te ustvrdio kako sada njegova zemlja ima jedinstvenu priliku uhvatiti "možda zadnji ozbiljniji vlak" za europske integracije.
 
"Naš primarni i nulti prioritet je integracija u EU", kazao je ministar Konaković koji se nada brzom otvaranju pristupnih pregovora i vjeruje da odnosi snaga unutar EU neće prevagnuti u korist protivnika proširenja. Dodiku je pak poručio kako zatvaranja OHR-a i preustroja Ustavnog suda BiH neće biti dok se stanje u zemlji trajno ne stabilizira.
 
Kazao je kako će pomoć Hrvatske puno značiti radi poboljšanja procesa europskih integracija u samoj BiH.
 
Bilateralne odnose je opisao dobrim i prijateljskim podsjetivši kako su Hrvatska i BiH vezane ne samo snažnim političkim i gospodarskim vezama.
 
Ministar Grlić Radman u Sarajevu se odvojeno sastao i s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto te članovima zajedničkog povjerenstva dva doma parlamenta BiH za europske integracije.
 
Izvor: Hina/MVEP

Priopćenja