Državni tajnik Matušić na 8. regionalnom forumu Unije za Mediteran

  • Slika
Državni tajnik Frano Matušić sudjelovao je 26.-27. studenoga na redovnom godišnjem regionalnom forumu Unije za Mediteran. Osmi po redu regionalni forum otvorio je španjolski ministar vanjskih poslova, Europske unije i suradnje José Manuel Albares, a uvodno o temi vezanoj uz stanje u Izraelu i Gazi, te ulozi Unije za Mediteran u promoviranju mira, sigurnosti i stabilnosti u regiji govorili su visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell, jordanski zamjenik ministra za vanjske poslove Axman Safadi i glavni tajnik Unije za Mediteran Nadder Kamel. 
 
Naglašena ja važnost postizanja stabilizacije cjelokupne situacije na Bliskom istoku, kao i rješenje dvije države. Osuđeni su teroristički napadi na Izrael, a pozvalo se na daljnje pružanje političke i humanitarne pomoći na području Gaze.
Tijekom ministarskog sastanka Unije za Mediteran državni tajnik Matušić osvrnuo se na važnost postizanja mira i stabilnosti na Bliskom istoku. Osudio je Hamasov napad na Izrael, te izrazio očekivanje da se svi taoci bezuvjetno puste na slobodu. Također je naglasio i pravo Izraela na obranu od hamasovih terorističkih napada u skladu s međunarodnim i humanitarnim pravom, kao i na potrebu da se zaustavi stradavanje civilnog stanovništva u Gazi, posebno žena i djece kojima je potrebno osigurati svu pomoć kako humanitarnu tako i medicinsku. U tom kontekstu državni tajnik Matušić informirao je o pomoći koju pruža hrvatska Vlada, kao i o podršci odlukama EU-a o sveobuhvatnijoj pomoći i potpori naporima da se uspostave sigurnosni humanitarni koridori i osigura potrebna pomoć Gazi. Naglasio je da je rješenje s dvije države rješenje koje vodi trajnijem miru. ,,Jer miru trebamo dati priliku“, zaključio je državni tajnik Matušić.
 
Ovogodišnji Regionalni forum Unije za Mediteran održan je u prisutnosti visokih predstavnika institucija Europske unije i predstavnika 35 zemalja Unije za Mediteran. 

Priopćenja