Ministar Gordan Jandroković sastao se s potpredsjednikom Vlade Republike Srbije i ministrom znanosti i tehnologije Božidarom Đelićem

Sugovornici su se složili kako su partnerski odnosi Hrvatske i Srbije iznimno važni za stabilnost čitave regije jugoistočne Europe, te kao takvi trebaju biti konstruktivni i okrenuti prema budućnosti

Sugovornici su se složili kako su partnerski odnosi Hrvatske i Srbije iznimno važni za stabilnost čitave regije jugoistočne Europe, te kao takvi trebaju biti konstruktivni i okrenuti prema budućnosti. Istaknuli su pritom kako je pozitivan trend u odnosima potvrđen i ovim posjetom, predstojećim susretom predsjednika Vlada, kao i susretima predsjednika dviju država.

Ministar Jandroković poručio je kako je Republika Hrvatska odlučna na svom putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji i smatra da proširenje Unije na načelima individualnog pristupa i ispunjavanja zadanih kriterija za članstvo predstavlja ključ za ostvarivanje dugoročne stabilnosti i sigurnosti kako u jugoistočnoj Europi, tako i na ostatku europskog kontinenta. U tom smislu Republika Hrvatska čvrsto podržava i Republiku Srbiju na njenom eurointegracijskom putu te ostaje spremna na prenošenje svojih znanja i iskustava iz pristupnog procesa. Kao jedan od oblika tehničke pomoći, Vlada Republike Hrvatske već je ustupila prijevode pravne stečevine Europske unije na hrvatskom jeziku zainteresiranim zemljama regije, a također će biti uručeni i Republici Srbiji.

Na sastanku je bilo govora i o mogućnostima unaprjeđenja gospodarske i znanstvene suradnje, kao i o značaju Godišnje skupštine Europske banke za obnovu i razvoj koja se održava danas i sutra u Zagrebu.

Također je bilo govora o stanju bilateralnih odnosa, situaciji u jugoistočnoj Europe te regionalnoj suradnji dviju država.



Priopćenja