Ministar Gordan Jandroković sastao se u Jeruzalemu s predsjednikom izraelske Vlade Benjaminom Netanyahuom

Sugovornici su se složili kako su odnosi između Republike Hrvatske i Države Izrael izvrsni, a tijekom proteklih nekoliko godina značajno su intenzivirani, posebice od 2005. godine kada je Izrael u Republici Hrvatskoj otvorio Veleposlanstvo

Sugovornici su se složili kako su odnosi između Republike Hrvatske i Države Izrael izvrsni, a tijekom proteklih nekoliko godina značajno su intenzivirani, posebice od 2005. godine kada je Izrael u Republici Hrvatskoj otvorio Veleposlanstvo. Izraženo je pritom čvrsto opredjeljenje za nastavkom hrvatsko-izraelskog političkog dijaloga na svim pitanjima od zajedničkog interesa. Osim toga, izraženo je uvjerenje kako će, na temelju ostvarenog političkog dijaloga, politički i gospodarski odnosi između dviju država u budućnosti također dodatno ojačati.

Ministar Jandroković uputio je čestitku u povodu prošlotjednog ulaska Izraela u članstvo OECD-a. Susret s predsjednikom Vlade Države Izrael Benjaminom Netanyahuom iskoristio je i da mu prenese pozdrave i poziv predsjednice hrvatske Vlade Jadranke Kosor da posjeti Republiku Hrvatsku.

Istaknuvši kako je, nakon ulaska u NATO, pristupanje u članstvo Europske unije glavni hrvatski vanjskopolitički prioritet ministar Jandroković izvijestio je premijera Netanyahua o aktualnostima pristupnog procesa. Naglasio je pritom kako je Hrvatska spremna provesti sve potrebne reforme i ispuniti preostale obveze kako bi pregovori tehnički bili okončani do kraja ove godine.

Na sastanku je bilo govora i o uzrocima i posljedicama ekonomske krize, stanju u jugoistočnoj Europi te na Bliskom istoku. U kontekstu izraelsko-palestinskog mirovnog procesa ministar Jandroković poručio je kako Republika Hrvatska podržava sve one napore koji imaju za cilj obnovu međusobnog dijaloga i nastavak mirovnih pregovora.

Tijekom današnjeg dana ministar Jandroković sastat će se i sa zastupnikom u Knessetu i predsjednikom Izraelsko-hrvatske lige prijateljstva Mosheom Matalonom.



Priopćenja