Ministar Gordan Jandroković primio je u radni posjet ministra vanjskih poslova Republike Slovenije Samuela Žbogara.

Tom prigodom ministri su posjetili pogone tvrtke „Polira“ d.o.o. u Radatovićima, u Karlovačkoj županiji, u pograničnom području s Republikom Slovenijom. Posjet je organiziran povodom postignutog dogovora o rješavanju problema carinjenja i prometa robe te kamiona između tvrtki „Polira“ d.o.o. iz Radatovića u Republici Hrvatskoj i „Kolpa“ d.d. iz Metlike u Republici Sloveniji, u neškodljivom tranzitu preko Brezovice Žumberačke - Brezovice pri Metliki

Tom prigodom ministri su posjetili pogone tvrtke „Polira“ d.o.o. u Radatovićima, u Karlovačkoj županiji, u pograničnom području s Republikom Slovenijom. Posjet je organiziran povodom postignutog dogovora o rješavanju problema carinjenja i prometa robe te kamiona između tvrtki „Polira“ d.o.o. iz Radatovića u Republici Hrvatskoj i „Kolpa“ d.d. iz Metlike u Republici Sloveniji, u neškodljivom tranzitu preko Brezovice Žumberačke - Brezovice pri Metliki.

Ministri su izrazili zadovoljstvo postignutim dogovorom te se složili kako je njime unesen novi pozitivni duh u dobrosusjedske odnose dviju zemalja. Ministar Jandroković također je istaknuo kako je dogovor posebno važan za opstanak tvornice „Polira“, koja osigurava i daljnji život i razvoj Žumberka, budući da zapošljava 60 djelatnika, od kojih njih 90% žive u Radatovićima i okolnim žumberačkim selima.

Postignutim dogovorom skraćuje se transportni put između dvaju poduzeća u oba smjera, a kamioni koji su od 2006. godine do danas između dviju tvrtki morali u jednom pravcu prevesti 93 kilometra, od sada će morati prevesti samo 12 kilometara. Na taj način smanjuju se troškovi prijevoza i tvrtkama omogućuje daljnje ekonomsko poslovanje.

Ministri Jandroković i Žbogar prethodno su također posjetili tvrtku „Kolpa“ d.d. u Metliki.

Nakon posjeta tvornici „Polira“ d.o.o. u Radatovićima ministri Jandroković i Žbogar održat će radni ručak u Karlovcu. Na njemu će biti raspravljeno o bilateralnim pitanjima između dviju država, a poseban naglasak bit će dan pregledu rada Mješovitog povjerenstva za otvorena pitanja između Republike Hrvatske i Republike Slovenije, zaključcima održane 18. sjednice Stalne mješovite komisije za provedbu Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji, kao i drugim temama od obostranog interesa, posebno u odnosu na regiju jugoistočne Europe.



Priopćenja