Ministar Gordan Jandroković primio je saveznog ministra za europske i međunarodne poslove Republike Austrije dr. Michaela Spindeleggera

Ministri Jandroković i Spindelegger složili su se u tvrdnji kako odlične odnose Republike Hrvatske i Austrije dodatno potvrđuje i učestala razmjena bilateralnih posjeta na visokoj razini, kao i međuparlamentarna, kulturna, znanstvena, pravosudna, te suradnja u području unutarnjih poslova

Ministri Jandroković i Spindelegger složili su se u tvrdnji kako odlične odnose Republike Hrvatske i Austrije dodatno potvrđuje i učestala razmjena bilateralnih posjeta na visokoj razini, kao i međuparlamentarna, kulturna, znanstvena, pravosudna, te suradnja u području unutarnjih poslova.

U svezi tijeka pristupnih pregovora Republike Hrvatske za punopravno članstvo u Europskoj uniji, ministar Jandroković izvijestio je svojeg austrijskog kolegu o odlučnosti hrvatske strane za nastavkom dovršetka potrebnih reformi kako bi se pregovori dovršili do kraja 2009. godine. Ponovio je nužnost deblokiranja hrvatskih pristupnih pregovora, te odvajanja graničnih bilateralnih pitanja od pregovaračkog procesa, kao i rješavanja tog pitanja pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

Ministar Spindelegger kazao je da Austrija u potpunosti podupire što skoriji pristup Republike Hrvatske u punopravno članstvo u Europske unije, te dodao kako se na Republiku Hrvatsku gleda kao na zemlju koja će ohrabriti nastojanja u smjeru euroatlantskih integracija i ostalih zemalje regije. Ministar Jandroković zahvalio je na izraženom razumijevanju hrvatskih stavova u pogledu načela kojih se Hrvatske drži u pristupnim pregovorima, kao i na kontinuiranoj potpori austrijske strane Hrvatskoj na putu prema punopravnom članstvu u Uniji.

Ministri su razgovarali i o zajedničkoj inicijativi Austrije i Rumunjske predložene Europskoj komisiji, a koju je Republika Hrvatska podržala, o izradi sveobuhvatne Europske strategije o zemljama slivnog područja Dunava. Ta bi strategija imala za cilj stvoriti ekološku, prometnu i socijalno-gospodarsku politiku upravljanja regijom Dunavskog slivnog područja.

U okviru razgovora o gospodarskoj razmjeni, istaknuto je da je Republika Austrija na prvom mjestu stranih investitora u Republiku Hrvatsku, sudjelujući sa oko 30% ukupnih inozemnih investicija, ponajviše u financijskom sektoru. S hrvatske strane te su investicije još jednom pozdravljene, posebice u područjima izvozno orijentirane industrije, greenfield investicija, turizma, tržišta nekretnina, zaštite okoliša te obnovljivih izvora energije. Interes za daljnjom suradnjom izražen je posebno u sklopu razmjene iskustava vezanih za malo i srednje poduzetništvo. Općenito, gospodarska suradnja ocijenjena je pozitivno, također i iz perspektive kontinuiranog rasta trgovinske razmjene posljednjih godina.

U poslijepodnevim satima ministri će u Modernoj galeriji u Zagrebu otvoriti izložbu Ars Croatiae u okviru koje će biti izloženo stotinjak slika i skulptura 23 najpoznatija hrvatska umjetnika iz najveće inozemne zbirke hrvatske suvremene umjetnosti austrijskog kolekcionara dr. Alfreda Brogyányija.



Priopćenja