Ministar Gordan Jandroković potpisao je u ime Republike Hrvatske „Memorandum o uvođenju višegodišnjeg programa usavršavanja francuskog jezika u državnoj upravi Republike Hrvatske

Ministar Jandroković kazao je prilikom potpisivanja Memoranduma kako su prijenos znanja i iskustva o Europskoj uniji, kroz različite oblike stručnih seminara, predavanja i konferencija, hvalevrijedna potpora koja će zasigurno pridonijeti boljoj pripremljenosti državnih službenika za budući rad u uvjetima članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji

Ministar Jandroković kazao je prilikom potpisivanja Memoranduma kako su prijenos znanja i iskustva o Europskoj uniji, kroz različite oblike stručnih seminara, predavanja i konferencija, hvalevrijedna potpora koja će zasigurno pridonijeti boljoj pripremljenosti državnih službenika za budući rad u uvjetima članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji.

Izrazio je uvjerenje da je dosadašnji trogodišnji program izobrazbe državnih službenika na francuskom jeziku, svojim kvalitetnim sadržajem i brojčanošću polaznika, gotovo 700 u tri godine, dokazao opravdanost njegove provedbe. Kazao je i kako je Hrvatska uvijek aktivno zagovarala otvaranje prema bogatstvu različitih kultura i multikulturalizmu, a time i prema višejezičnosti i promicanju jezičnog identiteta.

U Međunarodnoj organizaciji Frankofonije Hrvatska je prepoznala i njezinu političku dimenziju - afirmaciju univerzalnih načela demokracije, vladavine prava, poštivanje ljudskih prava, promicanje mira, solidarnosti i suradnje. Ministar Jandroković naglasio je i da Hrvatska kao članica NATO saveza, članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i kao država kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji, želi zajedno s ostalim državama, snažnije pridonositi promicanju i očuvanju tih načela.

Putem Memoranduma, Međunarodna organizacija Frankofonije, zajedno sa svojim partnerima – Francuskom, Luksemburgom i Francuskom jezičnom zajednicom u Belgiji financira različite oblike aktivnosti koje imaju za cilj pridonijeti unaprjeđivanju jezične osposobljenosti državnih službenika i diplomata u međunarodnoj suradnji, posebno onih uključenih u poslove vezane za Europsku uniju. Riječ je o brojnim tečajevima francuskog jezika, kao i specijaliziranim seminarima s tematikom europskih integracija. U 2009. godini, Međunarodna organizacija Frankofonije će, zajedno sa svojim partnerima, financirati aktivnosti u Republici Hrvatskoj u iznosu od 88.380 eura.

Uz ministra Jandrokovića potpisnici Memoranduma su glavni tajnik Međunarodne organizacije Frankofonije Abdou Diouf, veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj François Saint-Paul te veleposlanik Kraljevine Belgije u Republici Hrvatskoj Marc de Schoutheete de Tervarent.



Priopćenja