Ministar Gordan Jandroković i savezni ministar za europske i međunarodne poslove Republike Austrije dr. Michael Spindelegger otvorili su izložbu pod nazivom Ars Croatiae

U uvodnom obraćanju ministar Jandroković kazao je kako se izložba Ars Croatiae, nakon što je s iznimnim uspjehom predstavljena austrijskoj kulturnoj javnosti, sada otvara i ljubiteljima suvremene hrvatske umjetnosti u Zagrebu, na simboličan način prikazujući i širinu odnosa koji prožimaju i povezuju Hrvatsku i Austriju

U uvodnom obraćanju ministar Jandroković kazao je kako se izložba Ars Croatiae, nakon što je s iznimnim uspjehom predstavljena austrijskoj kulturnoj javnosti, sada otvara i ljubiteljima suvremene hrvatske umjetnosti u Zagrebu, na simboličan način prikazujući i širinu odnosa koji prožimaju i povezuju Hrvatsku i Austriju.

Izložena djela tek su manji izbor bogate zbirke austrijskog kolekcionara dr. Alfreda Brogyányija koja je, s više od 400 djela, najveća i najvrjednija inozemna zbirka hrvatske suvremene umjetnosti. Izložba Ars Croatiae sadržiosamdesetak slika i skulptura 23 najpoznatija hrvatska umjetnika, poput Ede Murtića, Vojina Bakića, Nives Kavurić-Kurtić, Stipe Nobila, Dušana Džamonje, Zlatka Kesera, Đure Pulitike, Petra Barišića i mnogih drugih.

 Ministar Jandroković istaknuo je kako je dr. Alfred Brogyányi sakupio zbirku koja na reprezentativan način predstavlja suvremenu hrvatsku likovnu umjetnost. Dodao je da ono što ovu izložbu, pa i cijelu zbirku dr. Brogyányija, čini posebnom, jest to da pojedine slike i skulpture nisu odabrane jer slijede zadane stilske pravce, nego zato što odražavaju osobnost pojedinih umjetnika i što su svojom individualnošću pobudile instinkt za otkrivanje hrvatske likovne baštine.

Zahvaljujući postavljanju ove izložbe u Beču austrijskoj smo javnosti predstavili dio bogatstva našeg likovnoga stvaralaštva i na taj način još jednom približili kulturni identitet naše zemlje, istaknuo je u svojem obraćanju ministar Jandroković. Zaključio je da će se projekti poput ove izložbe poticati i ubuduće kako bi se europska i šira svjetska javnost bolje upoznale s hrvatskom kulturom i umjetnošću. Posjetiteljima izložbe u Modernoj galeriji poželio je da se, kao i dr. Brogyányi, upuste u otkrivanje novih obzora našeg umjetničkog stvaralaštva druge polovice 20. stoljeća.



Priopćenja