Ministar dr. Žužul obaviješten da će hrvatski državljanin Mladen Mirković, osuđen u Crnoj Gori, nastaviti odsluženje kazne u Hrvatskoj

Ministarstvo vanjskih poslova priopćuje da je danas, 11. studenoga 2004. ministra dr. Miomira Žužula u telefonskom razgovoru ministar vanjskih poslova Crne Gore Miodrag Vlahović obavijestio kako je Vlada Crne Gore na svojoj sjednici donijela odluku kojom dozvoljava izručenje Hrvatskoj osuđenog hrvatskog državljanina Mladena Mirkovića koji je zbog prometne nesreće izdržavao kaznu u Crnoj Gori.

Dr. Miomir Žužul je zamolio crnogorskog ministra Miodraga Vlahovića za vrijeme njegova posjeta 2. studenoga 2004. Republici Hrvatskoj da prenese crnogorskoj Vladi zamolbu za ubrzanjem postupka kako bi Mirković nastavio odsluženje zatvorske kazne u Republici Hrvatskoj. Ministarstvo vanjskih poslova prigodom svih službenih susreta s crnogorskom stranom postavljalo je pitanje Mirkovićeva izručenja Hrvatskoj. Vlada Crne Gore je na svojoj sjednici po ubrzanom postupku donijela odluku o izručenju Mladena Mirkovića o čemu je danas obaviješten ministar dr. Žužul.

Vozač Mladen Mirković sudjelovao je 2001. u prometnoj nesreći na cesti Cetinje – Podgorica u Crnoj Gori u kojoj je poginulo dvanaest osoba. Mirković je proglašen krivim i 2002. godine osuđen u Crnoj Gori na izdržavanje zatvorske kazne u trajanju od petnaest godina. Republika Hrvatska je tražila Mirkovićevo izručenje kako bi ostatak kazne mogao izdržavati u Hrvatskoj s čime se na zamolbu hrvatske strane suglasio viši državni tužitelj Crne Gore.

Večeras, 11. studenoga 2004. oko 22 sata očekuje se izručenje hrvatskog državljanina Mladena Mirkovića Republici Hrvatskoj, na graničnom prijelazu Karasovići – Sutorina (Debeli Brijeg).



Priopćenja