Ministar dr. Miomir Žužul sudjeluje na Ministarskoj konferenciji Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u Sofiji, u Republici Bugarskoj

Ministar vanjskih poslova dr. Miomir Žužul govorio je na Ministarskoj konferenciji Organizacije za europsku sigurnost i suradnju koja se danas i sutra održava u Sofiji, u Republici Bugarskoj koja do kraja godine predsjeda tom Organizacijom

Ministar dr. Žužul je u govoru kazao da Organizacija za europsku sigurnost i suradnju predstavlja značajan iskorak u unaprjeđivanju suradnje u borbi protiv terorizma. Naglasio je da Republika Hrvatska osjeća posebnu odgovornost za proces jačanja stabilnosti u jugoistočnoj Europi i podsjetio da su važni regionalni prioriteti rješavanje pitanja nestalih osoba, puna suradnja s Međunarodnim kaznenim tribunalom u Haagu, promoviranje demokratskih procesa i institucija, zaštita ljudskih i manjinskih prava, jačanje pravne države te posebno europske i transatlantske integracije.

Dr. Žužul je rekao da je vrlo zadovoljan iskustvom misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u Republici Hrvatskoj te naglasio da su najveći dio mandata i ciljeva Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u Hrvatskoj uspješno obavljeni. Budući da se mandat te Organizacije u Hrvatskoj približava kraju, Ministar je izrazio uvjerenje da je Republika Hrvatska spremna – unutar aktivnosti Organizacije za europsku sigurnost i suradnju i institucija Europske unije - prenijeti svoja iskustva na zemlje i područja kojima je takvo iskustvo potrebno.

Ministar dr. Žužul je u Sofiji imao niz bilateralnih sastanaka. Španjolski ministar Miguel Angel Moratinos izrazio je čvrstu podršku svoje vlade hrvatskim naporima u procesu pridruživanja Europskoj uniji. Ministar dr. Žužul je rekao da je dobivanje točnog datuma početka pregovora Republike Hrvatske i Europske unije važna poruka regiji.

Portugalski ministar Antonio Monteiro također je ministru dr. Žužulu izrazio podršku svoje vlade. Dr. Žužul imao je i kraće sastanke sa šefovima delegacija Svete Stolice i Luksemburga, a za danas su predviđeni i sastanci s ministrima vanjskih poslova Mađarske, Belgije i Švedske.



Priopćenja