Dr. Žužul razgovarao u Bruxellesu sa Solanom koji je potvrdio veliko zadovoljstvo članica EU napretkom Hrvatske u pripremama za članstvo

Ministar vanjskih poslova dr. Miomir Žužul susreo se danas, 3. prosinca 2004., u Bruxellesu s Glavnim tajnikom Vijeća Europske unije i Visokim predstavnikom za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javierom Solanom

Dr. Miomir Žužul i Javier Solana su na sastanku u Bruxellesu razmijenili mišljenja pred sastanak Europskog vijeća sredinom ovog mjeseca na kojem Republika Hrvatska očekuje odluku Europskog vijeća o datumu za početak pregovora o članstvu u Uniji.

Javier Solana je ministru dr. Žužulu potvrdio zadovoljstvo zbog velikog napretka kojeg je Republika Hrvatska pokazala posljednjih mjeseci ispunjavanjem svih kriterija i uvjeta za članstvo u Europskoj uniji te podsjetio na obvezu Hrvatske u odnosima s Tribunalom u Haagu. Glavni tajnik Solana je naglasio da države članice Europske unije iznimno cijene napredak Hrvatske u pripremama za članstvo. Dr. Žužul je Solani prenio odlučnu namjeru hrvatske Vlade za potpunom suradnjom s Međunarodnim kaznenim tribunalom u Haagu.

Ministar dr. Žužul je nakon susreta s Javierom Solanom izjavio kako je uvjeren da će Hrvatska sredinom prosinca dobiti konkretan datum za početak pregovora o punopravnom članstvu u Europskoj uniji. Isto uvjerenje dr. Žužul je iskazao i dan ranije nakon sastanka u Londonu s britanskim ministrom za Europu dr. MacShaneom.



Priopćenja