Ministar dr. Miomir Žužul sastao se u s ministricom vanjskih poslova Republike Makedonije dr. Ilinkom Mitrevom

Ministar vanjskih poslova dr. Miomir Žužul sastao se u Zagrebu u Ministarstvu vanjskih poslova s ministricom vanjskih poslova Republike Makedonije dr. Ilinkom Mitrevom

Ministar vanjskih poslova dr. Miomir Žužul i ministrica vanjskih poslova Republike Makedonije dr. Ilinka Mitreva razmijenili su mišljenja o sveukupnim bilateralnim odnosima te o suradnji u okviru približavanja europskim i euroatlantskim integracijama. Suradnja dviju zemalja ocijenjena je vrlo uspješnom, bez otvorenih pitanja. U gospodarskom području - potrebno je povećati međusobnu robnu razmjenu te dati poticaj za intenzivniju suradnju gospodarskih sektora dviju država. Makedonska strana predložila je organiziranje prezentacija hrvatskih i makedonskih gospodarskih subjekata, zajednički nastup na trećim tržištima te mogućnost zajedničkih prezentacija turističkih mogućnosti dviju zemalja.

Najavljen je posjet predsjednika Vlade Republike Hrvatske dr. Ive Sanadera i hrvatskog gospodarskog izaslanstva Makedoniji na jesen ove godine.

Hrvatska je u regiji najviše odmakla u procesu približavanja Europskoj uniji, a ministar Žužul je istaknuo i važnost Makedonije i njezinih postignuća na putu prema Europskoj uniji te još jednom ponovio spremnost Republike Hrvatske na nastavak intenzivne suradnje s Republikom Makedonijom u okviru regije.

Razmotrena je suradnja dviju zemalja u okviru "Američko-jadranske povelje", kao i zajedničke aktivnosti vezane uz predstojeći summit NATO-a u Istanbulu s kojeg obje zemlje očekuju jasan signal o datumu pristupanja toj političkoj i sigurnosnoj organizaciji.

Priopćenja