Susret ministar dr. Žužul - ministar Frattini - Italija

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Miomir Žužul boravio je 15. i 16. lipnja 2004. u službenom posjetu Talijanskoj Republici gdje se u Rimu susreo s ministrom vanjskih poslova Francom Frattinijem u reprezentativnoj «Villa Madama».

Bilateralni odnosi su izvrsni kazao je Frattini. Osjetljivo pitanje vezano uz imovinu talijanskih državljana ostavljenu u Hrvatskoj nakon Drugog svjetskog rata rješavat će se u skladu s postojećim međunarodnim ugovorima, a o slučajevima koji nisu obuhvaćeni sporazumima nastavit će se razgovarati na stručnoj razini Mješovitog hrvatsko-talijanskog povjerenstva. Dogovoreno je da će to Povjerenstvo nastaviti s radom u prvom tjednu mjeseca rujna ove godine. Frattini je kazao da je o tom pitanju potrebno dobro konačno rješenje i zajednički dokument koji će biti pozitivan za obje strane. Frattini je pritom pohvalio sposobnost i kvalitetu konkretnih poteza hrvatske Vlade.

Ministar dr. Žužul je istaknuo europsku budućnost Hrvatske i u tom kontekstu važnost prijateljstva, partnerstva i suradnje Hrvatske i Italije. Status kandidata i početak pregovora s Unijom veliki su korak za Hrvatsku, ali i za čitavu regiju. Dr. Žužul je naglasio potrebu bilateralne hrvatsko-talijanske suradnje u ekološkoj zaštiti Jadrana, posebno luka u sjevernom Jadranu. Ministar je predložio i multilateralnu mediteransku suradnju koja je u interesu svih država Sredozemlja. Frattini je ponudio talijanska iskustva i pomoć u razvijanju malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj.

Talijanska je strana zadovoljna najnovijim razvitkom događaja u vezi s hrvatskim Zaštićenim ekološko ribolovnim-pojasom u Jadranu. Dr. Žužul je kazao da Hrvatska kao buduća država članica Europske unije poštuje načela i standarde dogovaranja s članicama o svim pitanjima od zajedničkog interesa. Dr. Žužul i Frattini su razmotrili i stanje političkih i sigurnosnih odnosa u široj regiji.

Ministar dr. Žužul susreo se u Rimu s Princem i Velikim Meštrom Suverenog viteškog malteškog Reda frà Andrewom Bertie-om. Dr. Žužul i Veliki Meštar Reda su razgovarali o vrsnim odnosima Hrvatske i Reda, o potpori koju Suvereni viteški malteški Red pruža Republici Hrvatskoj od njenog osamostaljenja i o budućim aktivnostima Reda u Hrvatskoj. Razgovaralo se i o mogućnosti posjeta Princa i Velikog Meštra Reda Hrvatskoj.

Dan ranije hrvatsko je izaslanstvo na čelu s ministrom dr. Žužulom posjetilo Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima gdje je priređen susret s istaknutim hrvatskim svećenicima koji žive i rade u Rimu. Tom svečanom prigodom je ministar dr. Žužul rektoru Zavoda dr. Juri Bogdanu predao portret u bronci Marka Marulića, rad akademskog kipara Krune Bošnjaka, kojeg u ime hrvatske Vlade toj važnoj hrvatskoj crkvenoj i znanstvenoj ustanovi u Italiji daruje predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader.



Priopćenja