Ministar dr. Miomir Žužul primio u Zagrebu predsjednika Međunarodnog kaznenog tribunala u Haagu suca Theodora Merona

Ministar vanjskih poslova dr. Miomir Žužul primio je danas, 4. studenoga 2004. u Zagrebu predsjednika Međunarodnog kaznenog tribunala u Haagu suca Theodora Merona koji je u posjetu Republici Hrvatskoj

Ministar dr. Miomir Žužul pozdravio je suca Theodora Merona koji je po prvi puta u službenom posjetu Republici Hrvatskoj i zahvalio mu na principijelnom predsjedanju sudom. Ministar dr. Žužul izrazio je uvjerenje da će suradnja s Međunarodnim kaznenim tribunalom u Haagu omogućiti postizanje hrvatskih vanjskopolitičkih ciljeva.

Theodor Meron zahvalio je ministru dr. Žužulu na konstruktivnom razgovoru u kojem su dotakli širok spektar pitanja vezanih za suradnju Republike Hrvatske i Tribunala. Sudac Meron se u najvećoj mjeri usuglasio s ministrom dr. Žužulom o tome što treba učiniti kako bi se osigurala puna suradnja Hrvatske s haaškim Tribunalom. Predsjednik Međunarodnog kaznenog tribunala u Haagu rekao je također da je dobio jamstva da će Republika Hrvatska nastaviti ispunjavati svoje obaveze glede suradnje s haaškim Tribunalom sukladno međunarodnom pravu.

Sudac Meron je rekao da očekuje i susrete s hrvatskim dužnosnicima i posebno s predsjednikom Vrhovnog suda Republike Hrvatske i županijskim sucima. Naglasio je da je to izvrsna prilika za dobivanje informacija iz prve ruke o napretku hrvatskog pravosuđa u kontekstu postupaka prema ratnim zločinima za što je nužna dobra osposobljenost sudstva. Ocijenio je pozitivnim napredak u osposobljavanju hrvatskih sudaca za preuzimanje predmeta i vođenje suđenja za ratne zločine po međunarodnim standardima. Naglasio je da je od velike važnosti da se u Haag dovedu preostali bjegunci, posebno general Ante Gotovina. Sudac Meron je pohvalio napore koje hrvatska Vlada ulaže u suradnji s haaškim Tribunalom.



Priopćenja