Priopćenje ministra vanjskih poslova dr. Miomira Žužula

U povodu vijesti i članaka koji se posljednjih dana pojavljuju u hrvatskim medijima, a u kojima se spominje ime ministra vanjskih poslova dr. Miomira Žužula priopćujemo da je Ministar danas 4. studenog 2004. uputio pismo predsjedniku hrvatske Vlade dr. Ivi Sanaderu i svim članovima Vlade u kojem objašnjava neutemeljenost navodnog sukoba interesa

Potaknut kampanjom koja se ovih dana protiv Ministra vanjskih poslova vodi u Saboru i u medijima, a u kojoj se proziva i Vlada Republike Hrvatske, Ministar je uputio Vladi i medijima cjelovitu kronologiju odnosa i događanja iz kojih proizlazi sljedeće:
  • Cijeli navodni slučaj sukoba interesa temelji se na lažnoj i potpuno neistinitoj tvrdnji da je tvrtka Karin Univerzal Inžinjering kupila tvrtku Imostroj te da je Vlada pogodovala novom vlasniku otpisom dugova tog društva prema Državnom proračunu.
  • Tvrtka Karin Univerzal Inžinjering nije kupila tvrtku Imostroj, već samo njezinu imovinu u postupku stečaja. Stoga niti odluka Vlade o otpisu duga ni na koji način nije mogla pogodovati Karin Univerzal Inžinjeringu, jer ta tvrtka nije i nikad nije ni bila vlasnik Imostroja.
  • Otpisom dugova stečajnoj masi jedino je omogućeno da 168 radnika dobije plaće koje nisu dobivali 3 godine.
  • Postupak stečaja odnosno prodaje imovine Imostroja vodio je trgovački sud u Splitu s čime Vlada Republike Hrvatske nije imala niti je mogla imati ikakve veze.
  • Niti Tatjana niti dr. Miomir Žužul nikad nisu primili nikakve uplate od tvrtke Karin Univerzal Inžinjering ili bilo kakve povezane osobe.
  • Karin Univerzal Inžinjering svojedobno je zaključio ugovor o kupnji 50% udjela u društvu Međunarodna trgovina i savjetovanje d.o.o. (MTS), radi širenja poslovanja u Zagrebu, od čega je odustao nakon kupnje imovine Imostroja.
  • Jedine transakcije između tvrtki Karin Univerzal Inženjering i MTS bile su novčane pozajmice MTS-u, u svrhu omogućavanja redovnog poslovanja MTS-a, u vrijeme kada je bilo u tijeku preuzimanje MTS-a od strane Karin Univerzal Inžinjeringa i za vrijeme dok je Karin Univerzal Inžinjering bio suvlasnik MTS-a. Sve te posudbe bile su iskorištene za podmirivanje kreditnih obveza MTS-a i po završetku postupka raskida ugovora o prijenosu poslovnih udjela, koji je u tijeku, MTS ih je obvezan vratiti.

Sve ove činjenice nedvojbeno pokazuju da niti Ministar niti njegova supruga nisu učinili ništa nemoralno niti nezakonito. Svejedno, ovih su dana izloženi nesmiljenim napadima pojedinih medija, koji se ne obaziru na istinu niti na činjenice, već njima manipuliraju. Odlučni su u tome da protiv tih medija pokrenu odgovarajuće kaznene i druge sudske postupke, za što su angažirali odvjetnike. Time će pružiti priliku protagonistima ove nemoralne kampanje da svoje tvrdnje dokažu na sudu i da se do kraja razotkrije nepostojanje ikakvih argumenata za iznesene optužbe. Sav ostvareni prihod od naknade štete donirat će za potrebe „Male kuće“, odnosno zbrinjavanje djece s poteškoćama u razvoju.

Ministar i njegova supruga ovime završavaju javnu raspravu o slučaju, o kojem su sve relevantne činjenice, koje dokazuju besmislenost optužbi protiv njih, stavili na uvid.

U prilogu Ministrovog pisma medijima, koje im je dostavljeno telefaksom, nalaze se sljedeći prilozi:

  1. odnos MTS d.o.o. – Karin-Univerzal Inžinjering d.o.o.
  2. odnos Karin-Univerzal Inžinjering – Imostroj Imotski d.o.o. u stečaju
  3. ugovor o novčanoj pozajmici između Karin Univerzal Inžinjering i MTS-a
  4. knjigovodstvene kartice MTS i Karin Univerzal Inžinjering.



Priopćenja