Priopćenje radne skupine o događajima u Iraku

U skladu s prethodnim najavama Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske o ubrzanju postupka pred odborom nadležnim za slučaj hrvatskog državljanina Damira Mikulića, Ministarstvo vanjskih poslova danas je obaviješteno da je Damiru Mikuliću omogućen telefonski kontakt s obitelji. Tu obavijest potvrdili su i njegovi roditelji s kojima je Damir Mikulić danas telefonski razgovarao oko 15 sati

Usprkos uloženim naporima posmrtni ostaci hrvatskog državljanina Dalibora Burazovića nisu niti danas preuzeti iz Medicinskog instituta za forenziku u Mosulu. Prema obavijestima dobivenim od američke strane, razlog zašto posmrtni ostaci nisu predani jest inzistiranje voditelja medicinske ustanove u Mosulu na posebnoj suglasnosti generalnog direktora iračkog ministarstva zdravstva dr. Shakira Al-Aenachija. Međutim, američka strana je prethodno već kontaktirala generalnog direktora iračkog ministarstva zdravstva i dobila njegovu suglasnost.

Prema tim podacima Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske izdalo je potvrdu u kojoj je jasno navedena punomoć za preuzimanje posmrtnih ostataka. Također, Ministarstvo vanjskih poslova je dobilo obavijesti da je generalni direktor iračkog ministarstva zdravstva pokušavao u više navrata stupiti u kontakt s voditeljem Instituta u Mosulu, ali bez pozitivnog ishoda. Ministarstvo vanjskih poslova i nadalje nastoji putem američkih i poljskih tijela riješiti novonastali problem. U tom cilju državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Gordan Bakota je telefonski razgovarao i s iračkim ministrom zdravstva Alijem Il-Vanom koji je obećao svu pomoć. S aktualnom situacijom upoznat je i američki veleposlanik u Republici Hrvatskoj Ralph Frank.



Priopćenja