Ministar dr. Miomir Žužul održao na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu predavanje

Ministar vanjskih poslova dr. Miomir Žužul održao je danas predavanje "Hrvatska i Ujedinjeni narodi" na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u povodu Dana Ujedinjenih naroda koji se obilježava 24. listopada

Dr. Žužul je studentima i profesorima Pravnog fakulteta govorio o institucionalnoj važnosti i ulozi Ujedinjenih naroda u međunarodnim odnosima. Prema njegovim riječima Republika Hrvatska je u odnosu na Ujedinjene narode prošla tri faze – prvo je postala članicom te svjetske institucije, potom je bila objektom kojim su se Ujedinjeni narodi bavili a sada je aktivni sudionik. Republika Hrvatska je, rekao je Ministar, potpuno ušla u krug država koje aktivno pridonose stabilnosti u svijetu.

Velika vrijednost Ujedinjenih naroda je što u političkom pogledu izjednačuju velike i male države. Prema riječima dr. Žužula, neosporna je uloga i doprinos Ujedinjenih naroda u suzbijanju globalnog terorizma, jer bi bez njihova djelovanja stanje bilo znatno teže.

Dr. Žužul je nazočnima obrazložio važnost kandidature Republike Hrvatske za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda za 2008. i 2009. godinu čime bi Hrvatska dobila nedvojbeno priznanje da, iako mlada država, svojim vlastitim iskustvom može pridonijeti djelovanju Ujedinjenih naroda. Hrvatska posebno može Ujedinjenim narodima i Vijeću sigurnosti ponuditi iskustva u borbi protiv terorizma i znanja u rješavanju postkonfliktnih situacija.

Na kraju predavanja ministar dr. Žužul je naglasio važnost aktivnog djelovanja hrvatske diplomacije kako sada tako i tada kad Republika Hrvatska postane članicom Europske unije. Nakon predavanja ministar dr. Žužul je odgovario na mnogobrojna pitanja studenata.



Priopćenja