Iznošenjem neprovjerenih informacija u medijima želi se krivotvoriti stanje u MVP...

U vezi s intervjuom Ive Sanadera u jučerašnjem 'Dnevniku Plus' HTV- a i napisima objavljenim 10. prosinca u Jutarnjem listu i 12. prosinca 2003. u Globusu Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske želi ukazati da se iznošenjem neprovjerenih informacija želi krivotvoriti stanje u Ministarstvu. Ne želeći ulaziti u razloge koje su naveli gospodina Sanadera da na tako pretenciozan način komentira redovitu popunu radnih mjesta u diplomatskim misijama i konzularnim uredima Republike Hrvatske želimo upozoriti na nekoliko činjenica.

Za razliku od prijašnjeg ministra vanjskih poslova Mate Granića, ministar Picula je početkom svog mandata uveo institut internog natječaja za popunu diplomatskih i administrativno-tehničkih mjesta u diplomatskim misijama i konzularnim uredima Republike Hrvatske s ciljem uvođenja transparentnosti i vjerodostojnosti u sustav rasporeda diplomatskih i administrativno-tehničkih mjesta.

Stoga Ministarstvo vanjskih poslova dva puta godišnje, na proljeće i na jesen, provodi natječaj za redovitu popunu upražnjenih mjesta u diplomatskim misijama i konzularnim uredima te ne postoji osnova za optužbe da se u posljednjem internom natječaju od 8. rujna Ministarstvo vanjskih poslova ove godine rukovodilo političkim interesima

U skladu s time i na temelju članka 47. stavka 2. Pravilnika o unutarnjem redu službe vanjskih poslova, Ministarstvo vanjskih poslova je 8. rujna ove godine donijelo odluku o objavljivanju internog natječaja za popunu deset slobodnih diplomatskih mjesta na koje je izabrano devet kandidata, te sedam administrativno-tehničkih mjesta na koje je izabrano tri kandidata. Navedeni djelatnici su prema redovitoj proceduri upućeni na pripreme u Diplomatsku akademiju, a neki su nakon priprema raspoređeni na svoja nova radna mjesta.

Ministarstvo vanjskih poslova je nadalje na temelju članka 4. 17. i 80. Zakona o državnim službenicima i namještenicima objavio natječaj u Večernjem listu, Slobodnoj dalmaciji i Novom listu od 29. ožujka 2002. godine i Narodnim novinama br. 31 od 27. ožujka 2002. godine objavio natječaj o prijamu vježbenika u državnu službu za 22 slobodna mjesta. Primljeno je 20 vježbenika na rok od 16 mjeseci na vježbenički staž. Nakon objavljenog vježbeničkog staža i pozitivne ocjene mentora 17 vježbenika je 4. studenog ove godine primljeno u stalni radni odnos u Ministarstvu vanjskih poslova.



Priopćenja