U Trnavi održana svečanost otkrivanja spomen ploče hrvatskim profesorima i studentima koji su u 17. i 18. stoljeću predavali i studirali na Sveučilištu u Trnavi...

U gradu Trnavi, udaljenom 50 kilometara od Bratislave, je 6. prosinca 2003. godine održana svečanost otkrivanja spomen ploče hrvatskim profesorima i studentima koji su u 17. i 18. stoljeću predavali i studirali na Sveučilištu u Trnavi. Ploča je postavljena na pročelju povijesne zgrade Trnavskog sveučilišta, tj. na tzv. povijesnom Hrvatskom krilu, a svečano ju je otkrila rektorica Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Helena Jasna Mencer. Odluku o njezinu postavljanju donio je Senat Sveučilišta u Zagrebu, na poticaj Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bratislavi. Autor spomen ploče je akademski kipar Mladen Mikulin.

U svom govoru rektorica Mencer je navela brojne hrvatsko-slovačke veze ukazavši na to kako "na njihovim temeljima i mi danas gradimo europsko sveučilišno zajedništvo". Tako je prvim rektorom Zagrebačkog isusovačkog kolegija imenovan Slovak Aleksandar Dobokai, a prvi rektor Trnavskog sveučilišta, ujedno i isusovačkog kolegija, bio je Hrvat Juraj Dobronoki. Hrvatski književnik i leksikograf Juraj Habdelić u Trnavi je studirao teologiju i obranio doktorat iz filozofije, te je bio dva puta rektor, jednom u Zagrebu i jednom u Trnavi.



Priopćenja