Ministar Picula sudjelovao je na prvom sastanku mvp-a Foruma EU i zemalja PSP...

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Tonino Picula sudjelovao je u utorak, 9. prosinca 2003. godine u Bruxellesu, na prvom sastanku ministara vanjskih poslova Foruma Europske unije i zemalja Procesa stabilizacije i pridruživanja (PSP), koji je uspostavljen na solunskom summitu u lipnju ove godine. Uz šefove diplomacija 25 sadašnjih i budućih članica EU-a, triju zemalja kandidata i kolega iz zemalja PSP-a na sastanku su sudjelovali i predsjednik Europske komisije Romano Prodi i povjerenik za vanjske poslove Chris Patten.

Cilj Foruma je bio da se razmotri napredak u provedbi Deklaracije sastanka na vrhu u Solunu, kako od EU koja bi Proces stabilizacije i pridruživanja trebala osnažiti novim instrumentima, tako i od država PSP-a s obzirom na individualna postignuća u ispunjenju tzv. kopenhaških kriterija.

Ministar Picula je u svom govoru izrazio uvjerenje da će mišljenje Europske komisije, koje se očekuje krajem ožujka sljedeće godine na objektivan način prikazati hrvatska postignuća te da će to biti uvod u noviju i izravniju fazu odnosa između Hrvatske i EU. Dodao je da se upravo pripremaju odgovori na dodatnih 200 pitanja koje je Hrvatskoj postavila Europska komisija.

"Avis (mišljenje Komisije) bi trebao, nadam se, podastrijeti zemljama članicama dovoljno dokaza o napretku Hrvatske i o njenom ispunjenju potrebnih kriterija kako bi Europsko vijeću na sastanku u lipnju sljedeće godine moglo donijeti odluku o davanju statusa kandidata Hrvatskoj i otvaranju pregovora", rekao je Picula.

Gotovo svi govornici na sastanku pohvalili su postignuća Hrvatske na putu prema ostvarenju svojih europskih ambicija. Najizravniji je bio predsjednik Europske komisije Romano Prodi koji je u svom govoru naglasio da je Hrvatska ispunile sve uvjete potrebne za status kandidata za EU i da će ona predstavljati "prvu kariku u novom lancu proširenja".



Priopćenja