Italija je prvi trgovinski partner Hrvatske, odlična suradnja dviju zemlja

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Premijeri Plenković i Meloni u Zagrebu su, između ostalog, razgovarali o bilateralnim i gospodarskim odnosima Hrvatske i Italije, ilegalnim migracijama, privremenim graničnim kontrolama i proširenju Europske unije.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima predsjednicu Vlade Talijanske Republike Giorgiju Meloni, koja je boravila u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj.

U zajedničkim izjavama za medije, predsjednik Vlade Plenković je kazao da je Giorgija Meloni prva talijanska premijerka u bilateralnom posjetu Hrvatskoj u više od dvadeset godina, što je ocijenio odličnim signalom za unaprjeđenje hrvatsko-talijanskih odnosa. Naglasio je da je Italija prvi trgovinski partner Hrvatske te je jedna od pet najvećih ulagača u našu zemlju u proteklih trideset godina.

Hrvatska i Italija prošle godine imale razmjenu od skoro devet milijardi eura

Dvije zemlje su prošle godine imale razmjenu od skoro devet milijardi eura, a ona bi prema riječima premijera Plenkovića ove godine mogla biti još i veća. 

Premijeri su razgovarali o političkim odnosima dviju zemalja, koji su ocijenjeni vrlo dobrima. Bilo je riječi i o zaštiti talijanske manjine u Hrvatskoj i hrvatske u Italiji. U Hrvatskoj živi negdje oko 14 tisuća Talijana, dok u Italiji živi 60 tisuća Hrvata. Plenković je naglasio da oni predstavljaju snažne poveznice između dvije zemlje.

Zahvalio je premijerki Meloni na podršci prilikom hrvatskog pristupanja Schengenskom prostoru i europodručju, kao i sada kada Hrvatska vodi pregovore za pristupanje Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), koje bi se moglo dogoditi u prvih nekoliko mjeseci 2026. godine.

Dotakli su se, kako je rekao premijer, i intenzivnijih ilegalnih migracija s kojima je Italija osobito suočena s obzirom na broj dolazaka srednje-mediteranskom rutom.

Što prije naći rješenje za privremene granične kontrole

Razgovarali su i o odluci Italije o uvođenju privremenih graničnih kontrola sa Slovenijom nakon Hamasovog terorističkog napada na Izrael i rasta prijetnji terorizmom i ekstremizmom u zapadnoj Europi, što je za posljedicu imalo i slovensku odluku o privremenom režimu s Hrvatskom. 

Premijer Plenković je izrazio želju da taj privremeni režim ne traje dugo te da se u međuvremenu dodatno intenzivira suradnja hrvatske, talijanske i slovenske policije.

"Cijenili bismo da se tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, kada se očekuje veći intenzitet putovanja među državama, fleksibilizira ovaj privremeni granični režim", ustvrdio je Plenković, založivši se za pronalazak trajnog rješenja do iduće turističke sezone.

Plenković i Meloni su razgovarali i o suradnji u području prometa, a premijer smatra važnim da se mediteranski koridori upotpune kako bi se Hrvatska i Italija dodatno povezale, osobito trajektnim linijama.

Bilo je riječi i o dodanom osnaživanju suradnje u Jadranskom bazenu, što se može manifestirati u području energetske, jer su i Hrvatska i Italija svojevrsna energetska čvorišta. Plenković je istaknuo unaprijeđenije suradnje i u području obrane i sigurnosti.

Strateški djelovati zajedno

Predsjednica Vlade Talijanske Republike naglasila je da dvije zemlje odlično surađuju, ali da, osim na ekonomskom i industrijskom planu, moraju zajedno i strateški djelovati.

Složila se s premijerom Plenkovićem da je Europska unija suočena s migrantskom krizom bez presedana. "Najbolji mogući način da radimo na vanjskoj dimenziji Europske unije je da surađujemo. Hrvatska je uvijek davala potporu našim nastojanjima da europsku politiku preispitamo. Razgovarali smo o tome kako riješiti probleme, primjerice, raspodjele dolazaka migranata. Moramo drukčije surađivati s državama sjeverne Afrike. Moramo ojačati vanjsku dimenziju Europske unije", poručila je Meloni.

Osvrnula se i na granične kontrole, kazavši da ih je Italija uvijek spremna ukinuti kad se okolnosti smire. 

Odgovarajući na pitanja novinara o proširenju Europske unije, Meloni je naglasila kako se državama treba poslati signal kako Europska unija cijeni njihove napore te da nema privilegiranih u tom procesu, a premijer Plenković smatra da napredak mora ići prema individualnim zaslugama. 
 
Izvor: Vlada RH

Priopćenja