IN MEMORIAM Anton Tus, umirovljeni stožerni general, prvi načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske i prvi šef Misije Republike Hrvatske pri NATO-u

  • Slika
Djelatnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova s tugom su primili vijest o smrti gospodina Antona Tusa (1931.-2023.), umirovljenog stožernog generala, prvog načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske i prvog izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika - šefa Misije Republike Hrvatske pri Sjevernoatlantskom savezu.
 
Zasluge generala Tusa u Domovinskom ratu neizmjerne su. Kao general-pukovnik bivše vojske, početkom svibnja 1991. razriješen je dužnosti zapovjednika Ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane i umirovljen, i to iz razloga što se otvoreno suprotstavio velikosrpskoj politici i ratnim planovima političkog i vojnog vrha u Beogradu. Stavio se na raspolaganje hrvatskom vrhovništvu te ga predsjednik Tuđman 21. rujna 1991. imenuje na dužnost načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske, nastalog na temeljima dotadašnjeg Zapovjedništva Zbora narodne garde. U svojstvu prvog ratnog načelnika Glavnog stožera, general Tus rukovodio je izgradnjom i narastanjem hrvatskih snaga te njihovim uspješnim obrambenim i napadnim djelovanjima u jesen i zimu 1991. godine, u najkritičnijoj fazi obrane od velikosrpske agresije, kada je u pitanju bio sam opstanak hrvatskog naroda i države. General Tus velik je doprinos dao i na drugim visokim dužnostima koje je obnašao tijekom Domovinskog rata: glavnog vojnog savjetnika Predsjednika Republike i pročelnika Ureda za međunarodnu vojnu suradnju. Za svoje ratne zasluge odlikovan je nizom visokih državnih odličja, a u svibnju 2000. promaknut je u najviši generalski čin u Oružanim snagama, čin stožernog generala.
 
General Tus zadužio je Hrvatsku i njene građane i kao prvi šef Misije Republike Hrvatske pri NATO-u, u razdoblju 2001.-2005. Hrvatska je, za njegova mandata, uključena u Akcijski plan za članstvo (MAP), kroz koji je uspješno provodila nužne reforme i pripreme za članstvo u Savezu. Brojni djelatnici službe vanjskih poslova, koji su u tom razdoblju imali čast surađivati s generalom Tusom i pružati mu potporu, sjećat će ga se ne samo kao vrsnog stručnjaka za obrambena i sigurnosna pitanja, već i kao dobrog, skromnog i plemenitog čovjeka.
 
S ožalošćenom obitelji Tus sada smo zajedno u mislima i molitvama. Dragi naš Generale, neka ti je laka hrvatska zemlja koju si toliko volio, i za koju si toliko toga dao!
 
 
 
Gordan Grlić Radman,
ministar vanjskih i europskih poslova

Priopćenja