Hrvatska nastavlja pružati iskustvo i podršku razminiranja Azerbajdžanu

  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u srijedu, 6. rujna 2023. godine, s ministrom vanjskih poslova Republike Azerbajdžan Jeyhunom Bayramovom.
Ministri su obostrano izrazili zadovoljstvo dobrim bilateralnim odnosima dviju država, kao i potpisivanjem Memoranduma o suglasnosti o suradnji između Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Sveučilišta ADA Ministarstva vanjskih poslova Azerbajdžana.
„Republika Hrvatska, kao država članica Europske unije snažno podupire suradnju Europske unije s Azerbajdžanom kroz brojne sporazume, kao i u okviru politike Istočnog partnerstva i dijaloga unutar Europske političke zajednice“, istaknuo je ministar Grlić Radman.
Pritom je naglasio kako Hrvatska aktivno sudjeluje u naporima EU-a za postizanje stabilnosti i normalizacije odnosa između Azerbajdžana i Armenije. Nadalje je kazao kako naša zemlja, koja je sama iskusila izazove rata i uspješno prošla put mirne reintegracije, podržava napore za održavanjem mira i stabilnosti u regiji. 
"Vezano uz događaj duž Lačinskog koridora i humanitarne situacije, vjerujemo da će doći do rješenja kako bi se poboljšali životni uvjeti tamošnjeg  stanovništva u skladu s trenutnim naporima predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela“, naglasio je ministar Grlić Radman.
Ministar Bayramov istaknuo je kako su oslobođeni teritoriji zagađeni minama i da im je od značajne važnosti hrvatsko iskustvo u razminiranju. "Iskustvo, ekspertiza i podrška iz Hrvatske u području razminiranja, rekonstrukcije i reintegracije je vrlo korisna", naglasio je ministar.

Priopćenja