Premijer Plenković izrazio sućut nakon katastrofalnog potresa u Maroku

Predsjednik Vlade  Andrej Plenković izrazio je sućut nakon katastrofalnog potresa koji je u petak kasno navečer pogodio Maroko, te je poručio da je Hrvatska spremna poslati pomoć.
"Suosjećamo s marokanskim narodom kojeg je noćas pogodio razoran potres koji je odnio velik broj ljudskih života. Naše misli su s ozlijeđenima kojima želimo što brži oporavak", napisao je Plenković na platformi X.
"Hrvatska je spremna poslati pomoć", dodao je.

Katastrofalan potres, najgori u posljednjih 60 godina, koji je u petak navečer pogodio Maroko odnio je preko 800 ljudskih života, stotine su ranjene, zgrade su uništene, a stanovnici u velikim gradovima pobjegli su iz svojih domova.

Grlić Radman: U potresu u Maroku svi hrvatski državljani zasad su dobro, jedan je lakše ozlijeđen

U katastrofalnom potresu u Maroku po dosadašnjim informacijama nema poginulih hrvatskih državljana, rekao je jutros ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, dodajući da je samo jedna osoba lakše ozlijeđena.

"U Maroku se nalazi 30 stalno rezidentnih hrvatskih državljana, a znamo i za 11 turista koji su bili u blizini epicentra - oni su svi dobro, kao i pet studenata koji su srećom dva dana prije potresa otišli u Casablancu, i oni su sigurno", rekao je u izjavi hrvatski šef diplomacije.

"Imamo samo informaciju da je jedan hrvatski državljanin lakše ozlijeđen, ali lakše znači da nije ni hospitaliziran već se radi o lakšoj povredi ruke", dodao je.

U razornom potresu na području Visokog Atlasa, sedamdesetak kilometara jugozapadno od Marakeša, poginulo je prema najnovijim podacima više od 800 ljudi, stotine su ozlijeđene, a velik broj zgrada porušen.

"Mi i dalje utvrđujemo je li koji hrvatski državljanin stradao. Zasad imamo ove informacije", naglasio je ministar Grlić Radman.

Istaknuo je da je veleposlanstvo otvorilo sve svoje linije 24 sata, kao i konzularna služba, jer zovu roditelji - budući da se radi o uglavnom mladim turistima i studentima, a da zasad nitko od hrvatskih državljana "za koje znamo da su u Maroku nije zatražio pomoć".

Naglasio je da će Hrvatska, koja se i do sada pokazala solidarnom, vidjeti kako može pomoći Maroku.

Istraga u Grčkoj pri kraju

Govoreći o situaciji s pritvorenim hrvatskim navijačima u Grčkoj, hrvatski ministar vanjskih poslova rekao je da je, po njegovim saznanjima, pri kraju istraga pokrenuta nakon međusobne tučnjave navijača klubova AEK-a i Dinama u kolovozu.

Dodao je da je potvrđeno da su oni u 21 zatvoru u koje su smješteni "sigurni i imaju uvjete u skladu s uobičajenim standardima".

"Što se tiče istrage, mislim da je ona pri završetku. Očekujemo u narednom razdoblju da će to biti riješeno. Neće se odvijati predugo - mjesecima, nego će biti nekoliko tjedana, kao što su rekle i grčke vlasti".

Naglasio je da je fokus na tome da se utvrdi identitet počinitelja ubojstva, dodajući da 90 posto uhićenih ima čisti dosje.

"Trebamo biti još malo strpljivi", dodao je.

Izvor: Hina / Vlada

Priopćenja