Hrvatska Vlada i Misija OESS-a pokreću javnu kampanju o povratku

Na konferenciji za novinare u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka u Zagrebu objavljeno izvješće o stajalištima vezanim uz povratak izbjeglica koja će predstavljati osnovu nadolazeće javne Kampanje o pomirbi i održivom povratku u Hrvatskoj

Financirano od strane američke Agencije za međunarodni razvitak (USAID), izvješće odražava rezultate istraživanja koje je provela agencija "Puls" o «Motivacijskim i emocionalnim čimbenicima povratka izbjeglica u njihove domove i o prihvaćanju njihova povratka od strane lokalnog stanovništva».

Prema riječima voditelja Misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Republici Hrvatskoj veleposlanika Petera Semnebyja izvješće pokazuje da postoji potencijal za pozitivni utjecaj na uvjete za održivi povratak kroz jaču informiranost javnosti o uvjetima povratka i promicanju integracije izbjeglica u lokalne zajednice. «Stvaranje ozračja pogodnog za povratak zahtijeva ispunjenje uvjeta za povratak, od kojih je najvažniji pristup stambenoj imovini», izjavio je veleposlanik Semneby.

Kampanja, zajednička inicijativa hrvatske Vlade i njezinih međunarodnih partnera, ima dva cilja. Prvi je cilj kampanje ohrabriti izbjeglice i osobe raseljene unutar zemlje da donesu odluku o tome žele li se vratiti. Drugi je cilj pridonijeti uspostavljanju ozračja koje olakšava održivi povratak time što promiče važnost tolerancije u izgradnji integriranoga društva zasnovanog na europskim vrijednostima.

«Hrvatska Vlada već je poduzela nekoliko inicijativa kako bi poboljšala ozračje za povratak. Politički sporazum s predstavnicima srpske nacionalne manjine i ostali koraci pomirbe usmjereni prema manjinama imaju značajan pozitivni učinak», rekao je Semneby. Dodao je kako će trud kojega je Hrvatska uložila u proces integracije u Europsku uniju imati jednako pozitivnu ulogu kao zajednička vizija i kao poticatelj stvaranja uvjeta za povratak.

Kampanja je zamišljena da bi olakšala rješavanje preostalih zadaća vezanih uz povratak izbjeglica. Vlada je pokrenula i drugu informativnu kampanju o programima stambenog zbrinjavanja bivših nositelja stanarskih prava koji se žele vratiti i predstavljaju posljednju značajniju kategoriju izbjeglica koji nemaju opcija za stambeno zbrinjavanje.

Partneri u javnoj kampanji jačanja svijesti o pomirbi i održivom povratku su hrvatska Vlada, Misija OESS-a u Republici Hrvatskoj, Misija Europske Komisije u Republici Hrvatskoj, USAID te Misija UNHCR-a u Republici Hrvatskoj.

Javni natječaj za provedbenog partnera ove kampanje bit će objavljen ovog tjedna.




Priopćenja