Ministar dr. Miomir Žužul sudjelovao je u dvodnevnom radu Europskog gospodarskog foruma sjever - jug

Ministar vanjskih poslova dr. Miomir Žužul sudjelovao je u dvodnevnom radu Europskog gospodarskog foruma sjever – jug koji je danas završio u glavnom gradu Litve, Vilniusu

Ministar dr. Žužul je pred kolegama iz tridesetak europskih zemalja održao govor s težištem na pitanjima sigurnosti definiravši Europsku uniju kao zajednicu ideja i sustava vrijednosti koji uspostavlja demokraciju kao temeljnu dimenziju Unije. Dr. Žužul je rekao kako je samo unutar okvira Europske unije moguća pomirba jugoistoka Europe te je u tom kontekstu ukazao na Hrvatsku kao regionalni primjer europskih vrijednosti.

Nakon sudjelovanja na današnjoj sjednici Foruma, ministar dr. Žužul, sa svojim pomoćnicima za politička i gospodarska pitanja, sastao se s ministrom vanjskih poslova Republike Litve Antanasom Valionisom. Ministar Valionis je iznio temeljne postavke strategije pregovora Litve u pridruživanju Europskoj uniji. Upozorio je kako iskustvo Republike Litve pokazuje da je najteži zadatak bio uskladiti domaću regulativu sa zahtjevima Europske unije u području pravnog sustava i zakonodavstva.

Ministar dr. Žužul je kazao da su Hrvatskoj u njenim naporima za punopravnim članstvom u Europskoj uniji na raspolaganju iskustva mnogih država i da se nada kako će Hrvatska u kratkom roku uskladiti svoje zakone sa zakonodavstvom Europske unije. Dvojica ministara zaključili su da je Europska Unija jedini mogući okvir tranzicijskim zemljama za uspostavljanje zrelih demokratskih sustava. Ministri dr. Žužul i Valionis su dogovorili daljnju suradnju dviju država u hrvatskom pridruživanju Europskoj uniji i NATO-u. Na bilateralnom planu je dogovoreno jačanje gospodarskih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Litve.




Priopćenja