Hrvatska u novom Vijeću ministara BiH vidi stabilnog proeuropskog partnera te nastavlja podupirati provedbu političkih i izbornih reformi

  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u utorak, 21. veljače 2023. godine, s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem u Zagrebu.

Razgovarali su o jačanju suradnje između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, produbljivanju gospodarske suradnje, prometne i energetske povezanosti, suradnje na području zaštite okoliša, kao i suradnje u multilateralnim formatima. Također su razgovarali o pitanjima od zajedničkog interesa poput izgradnje južne interkonekcije plinskih transportskih sustava i jadransko-jonske autoceste.

,,Ponovno sam čestitao ministru Konakoviću na statusu kandidata za EU koji je Bosna i Hercegovina stekla u prosincu prošle godine. Nadam se da će to biti poticaj novom Vijeću ministara na reformskom putu. Republika Hrvatska se aktivno zalagala za pozitivnu odluku EU te će se i nadalje podržavati integracijski proces u čemu može biti značajan partner. Osim političke podrške, nastavit ćemo pružati tehničku i stručnu pomoć putem bilateralne suradnje ili kroz twinning projekte'', rekao je ministar Grlić Radman.

Ministar Konaković izrazio je zadovoljstvo brzim formiranjem Vijeća ministara u BiH, kao i činjenicom da se o BiH u zadnje vrijeme govori u optimističnijem svjetlu, istaknuvši pritom kako je potrebno iskoristiti pozitivni zamah. „Pokušavamo politikom kompromisa, dijaloga i razgovora pomaknuti stvari s mrtve točke”, rekao je Konaković dodavši da je politika dijaloga teži put.

Ministar Grlić Radman naglasio je da novo Vijeće ministara BiH smatra proeuropskim partnerom s kojim se mogu jačati bilateralni i multilateralni odnosi, a obojica ministara pozdravili su zajedničku sjednicu dviju vlada najavljenu za lipanj.

Ministar Konaković je rekao da bi do tada dvije strane trebale postići konkretna rješenja o promjeni izbornog zakona koja će biti iznesena na sjednici, podsjetivši da je to pitanje određeno i koalicijskim sporazumom nove vlade koji predviđaju rok od šest mjeseci od formiranja svih dijelova vlasti.

,,Nadam se da će Bosna i Hercegovina, sukladno sporazumu vladajuće koalicije, uspješno provesti izbornu reformu, što je važno iz aspekta europskih integracija, ali i iz aspekata funkcionalnosti i političke stabilnosti države, kao i ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda'', zaključio je ministar Grlić Radman.
 

Priopćenja