Državna tajnica za Europu Metelko-Zgombić na sastanku Vijeća za opće poslove

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je 21. veljače 2023. na sastanku Vijeća za opće poslove u Bruxellesu.

Ministri su pripremali dnevni red sastanka Europskog vijeća koje će se održati 23. i 24. ožujka. Predložen je nastavak rasprave iz veljače o svekolikoj potpori Ukrajini u borbi protiv ruske agresije, gospodarskoj i trgovinskoj politici s naglaskom na jačanje konkurentnosti EU-a  te energetskim pitanjima. Također, raspravljat će se o ostvarenom napretku u pitanjima migracija u odnosu na Zaključke posebnog Europskog vijeća održanog 9. veljače na temelju izvješća EK.  

U okviru rasprave o Ukrajini, državna tajnica je ponovila važnost jedinstva EU-a i ustrajne potpore Ukrajini u svim aspektima, napose u kontekstu godišnjice ruske agresije. Posebno je istaknula važnost aktivnosti razminiranja te podrške rehabilitaciji i reintegraciji ratnih veterana, kao bitnim preduvjetima za obnovu Ukrajine, a u čemu Hrvatska sa svojim iskustvom može pružiti značajan doprinos. Hrvatska snažno podupire napore Ukrajine kako bi se osigurala odgovornost za međunarodne zločine, uključujući i kroz zajednički rad na uspostavi mehanizma za progon zločina agresije.

U pogledu europske konkurentnosti i gospodarstva, državna tajnica Metelko-Zgombić je naglasila važnost snaženja jedinstvenog tržišta uz očuvanje jednakih uvjeta za poslovanje u svim državama članicama, s naglaskom na potrebu jačanja konkurentnosti i otpornosti malih i srednjih tvrtki. Hrvatska smatra posebno važnim ulaganja u ljudski kapital i razvoj vještina potrebnih za zelenu i digitalnu tranziciju, što je važno i u kontekstu demografskih izazova.  
 
Državna tajnica je naglasila i važnost zadržavanja fokusa čelnika na energetskim pitanjima, napose na reformi tržišta električne energije koja bi trebala potaknuti konkurentnost europskog gospodarstva i zaštititi građane od visokih cijena energije, a prijedlog čega se očekuje u ožujku. Hrvatska smatra važnim da reforma obuhvati odvajanje cijena električne energije od cijena plina.

U pogledu migracija, državna tajnica ponovila je važnost provedbe  Akcijskog plana EU-a za zapadni Balkan kao i ostvarivanje napretka u potpunom usklađivanju vizne politike država zapadnog Balkana s viznom politikom EU-a, kako bi se smanjio pritisak na granice EU-a.

Priopćenja