Državna tajnica Metelko-Zgombić sastala se s državnom ministricom za Europu i klimu Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Annom Lührmann

  • Slika
  • Slika
Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić sastala se u srijedu, 22. veljače 2023. godine, s državnom ministricom za Europu i klimu Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Annom Lührmann.
Obostrano je izraženo zadovoljstvo vrlo dobrim bilateralnim odnosima i proširenom perspektivom njihova produbljivanja, s obzirom na ulazak Republike Hrvatske u Schengen i europodručje. Sugovornice su se složile o važnosti gospodarskog povezivanja dviju zemalja, posebice u energetskom sektoru (LNG Krk, obnovljivi izvori) i razmotrile mogućnost suradnje u području održivog turizma. Izraženo je zadovoljstvo suradnjom Sveučilišta u Zagrebu i Regensburgu. Osim bilateralnih odnosa sugovornice su razmijenile mišljenja o temama na dnevnom redu Vijeća za opće poslove, političkoj situaciji u šest država Zapadnog Balkana i politici proširenja, te migracijskim kretanjima. Državna tajnica Metelko-Zgombić upoznala je državnu ministricu Lührmann s podrškom koju Hrvatska daje navedenim zemljama na njihovom europskom putu kako bi napredovale, prema vlastitim zaslugama, u transformacijskom procesu. Razmijenjena su mišljenja i o institucionalnim reformama EU-a, slijedom završetka Konferencije o budućnosti Europe. Zaključno, sugovornice su se osvrnule na pitanje odgovornosti za zločine počinjene u Ukrajini, posebice zločin agresije oko čega traju rasprave u okviru EU-a i šire.

Priopćenja