Državni tajnik Lucić sudjelovao je na neformalnom sastanku ministara Europske unije nadležnih za razvoj

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Državni tajnik za vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju Zdenko Lucić sudjelovao je na neformalnom sastanku ministara Europske unije nadležnih za razvoj koji se održao 4. i 5. rujna 2023. godine u Cádizu.
 
Središnja tema sastanka bila je potvrda jačanja doprinosa Europske unije i njenih država članica u ostvarenju Programa Ujedinjenih naroda o održivom razvoju do 2030. godine (Agenda 2030) i njegovih ciljeva održivog razvoja (SDGs). Tijekom razmjene mišljenja sa zamjenicom glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Aminom J. Mohammed., sudionici su se posebno osvrnuli na predstojeći sastanak na vrhu posvećen ostvarivanju ciljeva održivog razvoja, odgovor na posljedice klimatskih promjena te reformu postojeće globalne financijske arhitekture. Osim toga, raspravljena je uloga Europske unije i njenih država članica u jačanju društvene sastavnice u okviru trostruke tranzicije (zelena-digitalna-društvena), te reforme multilateralnih razvojnih banaka u cilju pružanja odgovarajuće financijske pomoći zemljama u razvoju.
 
Državni tajnik Lucić istaknuo je kako Republika Hrvatska pravovremeno napreduje u postizanju ciljeva održivog razvoja, unatoč brojnim izazovima poput posljedica pandemije bolesti COVID-19 i dvaju razornih potresa. U isto vrijeme, solidarno pružamo pomoć partnerskim zemljama u suočavanju s posljedicama globalnih izazova kako bi ostvarile napredak prema održivom i pravednom razvoju svih segmenata društva, poručio je državni tajnik.

Priopćenja