Hrvatska i Mađarska složne oko važnosti stabilne i sigurne jugoistočne Europe

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u četvrtak, 28. travnja 2022. godine, s mađarskim ministrom za vanjske poslove i trgovinu Péterom Szijjártóm.
Glavne teme sastanka bile su vezane uz rusku agresiju na Ukrajinu, kao i uz situaciju u jugoistočnoj Europi te povezanim procesom proširenja Europske unije.
„Složni smo u ocjeni da treba spriječiti bilo kakvo prelijevanje nestabilnosti na naše jugoistočno susjedstvo“, istaknuo je ministar Grlić Radman i dodao kako Hrvatska i Mađarska podržavaju proširenje Europske unije „kao zalog stabilnosti europskog jugoistoka, a time i cijele Europe“.
U vezi stabilnosti jugoistočne Europe, ministar Grlić Radman posebno se dotaknuo i situacije u Bosni i Hercegovini. „Važno je obratiti posebnu pozornost na Bosnu i Hercegovinu i osiguranje funkcionalnosti i ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda kao temelj njezinog daljnjeg europskog puta, uključujući dogovor o reformi Izbornog zakona“, kazao je ministar.
Također, ministar Grlić Radman rekao je kako Republika Hrvatska i Mađarska kao susjedne države imaju puno poveznica u brojnim područjima od zajedničkog interesa, istaknuvši potrebu jačanja svih oblika prekogranične suradnje. „Cilj nam je zajednički jačati okvir kako bi potaknuli pogranična područja i stanovnike s obje strane granice na što učinkovitiji rad na zajedničkim projektima“, rekao je ministar Grlić Radman.
Tijekom susreta bilo je i riječi o važnosti hrvatske nacionalne manjine u Mađarskog i mađarske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj. Ministri su se složili kako su dvije države osigurale institucionalne instrumente zaštite kulture i tradicije manjinskih zajednica, te kako će nastaviti usku suradnju u okviru Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu prava nacionalnih manjina.

Priopćenja