Gosp. Günter Verheugen izrazio je potporu Hrvatskoj na njenom putu prema punopravnom članstvu u EU...

Europski povjerenik za proširenje Europske komisije Günter Verheugen je tijekom jučerašnje večere u Bruxellesu s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Republike Hrvatske Toninom Piculom i vodećim hrvatskim gospodarstvenicima još jednom izrazio svoju potporu Hrvatskoj na njenom putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

U neformalnom razgovoru europski je povjerenik pohvalio postignuća Hrvatske u protekle četiri godine te je izrazio uvjerenje da će Hrvatska nastaviti s procesom ubrzanog priključivanja Europskoj uniji. Najavio je i završetak izrade mišljenja Europske komisije u ožujku iduće godine, nakon čega slijedi odluka Vijeća ministara o hrvatskoj kandidaturi. Europski se povjerenik Verheugen zauzeo za individualno vrednovanje hrvatskih dostignuća te naglasio značaj hrvatskog napretka za zemlje jugoistočne Europe naglasivši kako Bruxelles šalje poruku Hrvatskoj da neće trebati čekati ostale zemlje u regiji jer bi hrvatsko članstvo u Europskoj uniji tim zemljama odaslalo snažan signal da će demokratske reforme biti nagrađene. Verheugen je nadalje stavio do znanja da i dalje postoje određeni uvjeti koje Hrvatska mora ispuniti, te se u tom pogledu ograničio na pitanje suradnje sa sudom u Haagu i na proces povratka izbjeglica.

Europski je povjerenik Günter Verheugen je hrvatsko izaslanstvo izvijestio o završnici aktualnog procesa proširenja Europske unije i pregovorima o promjeni institucionalnog okvira u sklopu Međuvladine konferencije u čijem je središtu pozornosti rasprava o novom Ustavu Europske unije.

Hrvatsko izaslanstvo upoznalo je Verheugena s dinamikom produbljivanja gospodarskih i trgovinskih odnosa između Hrvatske i Srbije i Crne Gore te Hrvatske i Bosne i Hercegovine, što se posebno odražava u sve većem broju značajnih investicijskih projekata hrvatskih poduzeća u tim zemljama.

Priopćenja