U galeriji veleposlanstva RH u Londonu otvorena izložba 44 originalna akvarela i crteža Sir Thomasa G. Jaksona...

U galeriji veleposlanstva RH u Londonu otvorena je 30. listopada 2003. izložba 44 originalna akvarela i crteža koje je u razdoblju od 1882. do 1885. naslikao ugledni britanski arhitekt Sir Thomas G. Jakson.

Tijekom putovanja po Hrvatskoj Jackson je slikao pejzaže, povijesne spomenike i dragocjene primjerke kaleža i relikvijara koje je koristio za ilustraciju tri toma knjige: "Dalmatia the Quarnero and Istria" objavljene u Londonu 1887. godine. Ilustracije su na ovoj izložbi prvi put pokazane javnosti. Organizator izložbe je Veleposlanstvo RH u Londonu.

Izložba je pobudila veliko zanimanje publike tako da je na otvorenju bilo oko 120 posjetitelja, među kojima su bili britanski arhitekti, slikari, konzervatori, novinari i diplomati. Za mnoge je ova izložba bila veliko otkriće ne samo nepoznatih djela uglednog arhitekta, člana Kraljevske umjetničke akademije, već i davnih hrvatsko-britanskih veza, te poticaj da saznaju više o hrvatskoj kulturi, umjetnosti i povijesti.

Istovremeno se u uglednoj Kraljevskoj umjetničkoj akademiji u Londonu (Royal Academy of Arts), u prostoru povijesne knjižnice, također održava izložba Jaksonovih slika i crteža većinom njegovih britanskih projekata, ali i veduta drugih gradova, među kojima su i ilustracije hrvatskih spomenika.

Obje su izložbe usklađene i s objavljivanjem novog izdanja knjige "Recollections - The Life and Travels of a Victorian Architect Sir Thomas Graham Jackson Bt, Ra (1835-1924)". To je prošireno i obnovljeno izdanje memoara koje je 1950. godine objavio njegov sin Basil. Knjiga je bogato ilustrirana, a u tekstu i ilustracijama posvećeno je dosta prostora hrvatskim spomenicima.

Časopis Royal Academy Magazine, jedan od najuglednijih umjetničkih časopisa u Europi, u svom jubilarnom izdanju povodom dvadesete godišnjice objavio je tekst o Hrvatskoj i najavio izložbu u veleposlanstvu. Sljedeće godine izložba će biti predstavljena u Hrvatskoj.

Priopćenja