Europski parlament usvojio je Preporuku Vijeću EU o zahtjevu za članstvo u EU...

Europski parlament je 1. travnja 2004. na plenarnoj sjednici u Strasbourgu jednoglasno usvojio Preporuku Vijeću Europske unije o zahtjevu Republike Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji. Preporuku je pripremio izvjestitelj Alexandros Baltas, grčki zastupnik i član Socijalističke skupine.

Europski parlament u Preporuci pozdravlja zahtjev Republike Hrvatske za članstvom u Europskoj uniji smatrajući da je Republika Hrvatska spremna za status kandidata te ističe da bi pridruživanje Republike Hrvatske Europskoj uniji bio dobar primjer i poticaj ostalim državama regije.

U Preporuci se uvažava ostvareni napredak Republike Hrvatske u ispunjavanju političkih kriterija i navodi važnost nastavka suradnje s Međunarodnim kaznenim tribunalom u Haagu, kao i značaj povratka izbjeglica, suradnje sa susjedima, poštivanja prava manjina i reforme hrvatskog pravosuđa. Europski parlament poziva Vijeće Europske unije na davanje snažnije potpore Republici Hrvatskoj u procesu pristupanja Europskoj uniji pa poziva one države članice, koje to još nisu učinile, da ratificiraju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Preporuka Europskog parlamenta upućuje jasnu podršku Republici Hrvatskoj, o čemu države članice trebaju voditi računa kad će, nakon objave Mišljenja Europske komisije, na razini Vijeća Europske unije donositi nove političke odluke o Republici Hrvatskoj - o davanju statusa kandidata i otvaranju pregovora za pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske pozdravlja Preporuku Europskog parlamenta Vijeću Europske unije koja je sukladna hrvatskim nastojanjima za pridruživanje Europskoj uniji.

Priopćenja