Europska komisija objavila strateški dokument o napretku u procesu proširenja Europske unije

Europska komisija je danas, 6. listopada 2004. u Bruxellesu, objavila dokument upućen od strane Komisije Europskom vijeću i Europskom parlamentu

HRVATSKA

Predpristupna strategija

Europsko vijeće iz Bruxellesa zaključilo je u lipnju 2004. da je Hrvatska zemlja kandidat s kojom će pregovori o pristupanju započeti početkom 2005. te je zatražilo od Komisije izradu predpristupne strategije za Hrvatsku. Komisija smatra kako ojačanu predpristupnu strategiju za zemlje kandidate koju je Europsko vijeće donijelo u Luksemburgu u prosincu 1997. valja proširiti na Hrvatsku. Ovdje su ukratko opisani elementi te strategije.

Revidirani postupak u cilju ocjene napredovanja prema članstvu zemalja kandidata počet će se primjenjivati na Hrvatsku od 2005. To će značiti da će Komisija početi izdavati redovita izvješća o Hrvatskoj od jeseni 2005. U kontekstu procesa stabilizacije i pridruživanja Komisija je već predložila europsko partnerstvo, temeljem nalaza u njezinom Mišljenju o molbi Hrvatske za članstvo. Taj će dokument biti smjernica u pripremama Hrvatske za pristup.

Hrvatska kao zemlja kandidat trebala bi imati koristi od tri predpristupna financijska instrumenta: PHARE za izgradnju institucija, gospodarsku i društvenu koheziju, ISPA za okoliš i transport, SAPARD za ruralni razvoj. Komisija će predložiti izmjene i dopune propisa za ta tri predpristupna instrumenta kako bi njihov opseg proširila na Hrvatsku s 1. siječnjem 2005. Uzimajući u obzir potrebe za odgovarajućom pripremom Hrvatske za pristup, Komisija predlaže da se € 105 milijuna (€ 80 milijuna za PHARE i € 25 milijuna za ISPA) dodijele Hrvatskoj u 2005., a € 140 milijuna u 2006. (€ 80 milijuna za PHARE, € 35 milijuna za ISPA i € 25 milijuna za SAPARD). Ti će se iznosi financirati iz predpristupnih fondova raspoloživih sukladno točki 7. tekućih financijskih perspektiva. Komisija je predložila Vijeću otvaranje novog predpristupnog instrumenta (IPA) iz kojeg bi Hrvatska imala koristi od 2007. nadalje, gradeći na sadašnjim predpristupnim instrumentima PHARE, ISPA i SAPARD. O iznosima koji će se dodjeljivati Hrvatskoj od 2007. nadalje odlučivat će se u kontekstu sljedeće financijske perspektive.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju potpisan s Hrvatskom u listopadu 2001. sada je ratificiran. U međuvremenu je radi provedbe trgovinskih i srodnih vidova tog Sporazuma u ožujku 2002. stupio na snagu Privremeni sporazum. Osnovat će se Vijeće, Odbor i Pododbori za stabilizaciju i pridruživanje. Komisija predlaže da se strukture Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ne koriste samo za pokriće pitanja u svezi s provedbom Sporazuma, već i da posluže kao forumi za objašnjenje acquisa (pravne stečevine) i provjeru napretka koji je Hrvatska postigla u usklađivanju acquisa s obvezama preuzetim pregovorima.

Okvirni sporazum kojim se Hrvatskoj omogućuje sudjelovanje u programima i tijelima Zajednice trebao bi stupiti na snagu u prvoj polovici 2005. nakon ratifikacije u europskim institucijama i Hrvatskoj. Novčani doprinos Hrvatske svakom programu može se djelomice financirati iz programa PHARE.

Osim navedenih elemenata za ojačanu predpristupnu strategiju, Komisija smatra da bi poboljšani politički dijalog s Hrvatskom valjalo nastaviti kako bi se pozabavilo s pitanjima istaknutim u Mišljenju. Takva pitanja obuhvaćaju odnose s Međunarodnim kaznenim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, manjinska prava, povratak izbjeglica, reformu pravosuđa, regionalnu suradnju i borbu protiv korupcije. Poglavito je potrebno da Hrvatska ostane predana regionalnoj suradnji u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja za zapadni Balkan. Komisija će pozorno pratiti ova pitanja na redovitim sastancima s hrvatskim vlastima te izvješćivati Vijeće.

Okvir za pregovore

Europsko vijeće iz Bruxellesa odlučilo je u lipnju 2004. kako će “prije pregovora s Hrvatskom Vijeće usuglasiti opći okvir za pregovore, uzimajući u obzir iskustvo iz petog procesa proširenja”. Komisija predlaže da se taj okvir izgradi na sljedećim načelima:

- Pregovori s Hrvatskom trebaju se ravnati prema uvjetima za pristup utvrđenima na Europskom vijeću u Kopenhagenu 1993. Ti su uvjeti primjereni alati za mjerenje pripremljenosti neke zemlje kandidatkinje za ispunjenje obveza iz članstva, te osiguravaju jasne smjernice u procesu reforme.

- Napredak u pregovorima u cijelosti će ovisiti o održivosti političkih reformi i ispunjenju obveza Hrvatske u odnosu na regionalnu suradnju s drugim zemljama bivše Jugoslavije i druge srodne međunarodne obveze poput suradnje s Međunarodnim kaznenim tribunalom.

- Sukladno Ugovoru o Europskoj uniji i europskom Ustavu, Komisija će preporučiti obustavu pregovora u slučaju ozbiljnog i ustrajnog kršenja načela slobode, demokracije, poštovanja ljudskih prava i temeljnih sloboda i zakonitosti na kojima se temelji Unija. O takvoj preporuci Vijeće bi trebalo donijeti odluku kvalificiranom većinom glasova država članica.

- Pregovori će se voditi po načelu vlastitih zasluga. Svaki prijelazni aranžman treba biti vremenski i opsegom ograničen, a ne treba imati znatnog utjecaja na konkurenciju ili funkcioniranje unutarnjeg tržišta.

- Odmah po službenom otvaranju pregovora s Hrvatskom o pristupanju, Komisija će uspostaviti službeni postupak pregleda pravne stečevine Zajednice (“selekciju”), radi objašnjavanja te pravne stečevine hrvatskim vlastima i pribavljanja preliminarnih pokazatelja onih pitanja koja će se najvjerojatnije pojaviti na pregovorima.

- Kada se neko poglavlje tako pregleda, Komisija će – nastavno na svoje nedavno Mišljenje o Hrvatskoj – preporučiti da se to poglavlje otvori za pregovore, pod uvjetom da je Hrvatska dovoljno pripremljena.

- Tempo pregovora odredit će pravilno prenošenje i primjena acquisa, uključujući djelotvornu i učinkovitu primjenu kroz odgovarajuće upravne i pravosudne strukture.

- Komisija će predložiti Vijeću mjerila za privremeno zaključivanje svakog poglavlja prije otvaranja pregovora iz tog poglavlja. Ta se mjerila mogu odnositi na zakonodavno usklađivanje ili na zadovoljavajuću evidenciju primjene. Takav pristup pokazao se uspješnim posebice u poglavlju o konkurenciji.

- Napredak u pregovorima ovisit će o ispunjavanju obveza Hrvatske temeljem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, osobito onih što odražavaju uvjete iz acquisa, primjerice na polju konkurencije. Svaka takva obveza mora se ispuniti u cijelosti prije no što se neko poglavlje privremeno zaključi.

Komisija će pozorno pratiti napredak Hrvatske u pristupanju Europskoj uniji, koristeći sva raspoloživa sredstva.

ZAKLJUČCI I PREPORUKE

U svjetlu gornjega, zaključci i preporuke Komisije su sljedeći:

(1) Ovogodišnja redovna izvješća pokazuju da su prošle godine Bugarska i Rumunjska dalje napredovale u primjeni kriterija za pristup.

(2) Bugarska i Rumunjska ispunjavaju političke kriterije. Imajući na umu napredak postignut u tim zemljama, evidenciju provedbe njihovih obveza te uzimajući u obzir njihove pripreme u tijeku, Komisija očekuje da će one ispuniti gospodarske kriterije i one iz acquisa i biti spremne za članstvo do siječnja 2007.

Komisija će uložiti svaki napor kako bi ispunila cilj Europskog vijeća da se pregovori s Bugarskom i Rumunjskom uspješno zaključe 2004. na osnovi vlastitih zasluga, u cilju potpisivanja Ugovora o pristupanju već 2005.

(3) Redovna izvješća ukazuju na brojna područja na kojima su potrebna daljnja poboljšanja u kontekstu političkih i gospodarskih kriterija i u odnosu na usvajanje, primjenu i provedbu acquisa. Njih će trebati energično slijediti kako bi se prije pristupanja ispravili utvrđeni nedostaci. Radi analize napretka i omogućavanja uspješnog članstva u Europskoj uniji, Komisija će provoditi pojačano promatranje i redovno izvješćivati Vijeće. Komisija će od studenoga 2005. izdavati godišnja obuhvatna izvješća o promatranju za Vijeće i Parlament. Komisija smatra da se u Ugovor o pristupanju mora unijeti poseban instrument zaštite koji bi omogućio Komisiji da preporuči Vijeću odgodu datuma pristupanja bilo Bugarske bilo Rumunjske na godinu dana do siječnja 2008. ako postoji jasan dokaz ozbiljne opasnosti da će Bugarska ili Rumunjska biti izrazito nepripremljene udovoljiti zahtjevima članstva do 1. siječnja 2007. u većem broju važnih područja.

(4) Komisija preporuča da se ojačana predpristupna strategija za zemlje kandidate kakvu je donijelo Europsko vijeće u Luxembourgu u prosincu 1997. proširi na Hrvatsku, kako je gore izneseno.

(5) Komisija podsjeća da je Europsko vijeće odlučilo početi pregovore s Hrvatskom početkom 2005. te predlaže da se, nastavno na načela zacrtana u ovom dokumentu, izradi konačni okvir za pregovore s Hrvatskom u tom cilju.



Priopćenja