Državni tajnici Biščević i Antonione sastali se u Trstu

Državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova Hido Biščević sastao se danas 7. listopada 2004. u Trstu s državnim tajnikom za vanjske poslove Talijanske Republike Robertom Antonioneom

Na sastanku u Trstu razmotreno je stanje bilateralnih odnosa između Hrvatske i Italije. Biščević je zahvalio na notifikaciji ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju od strane Italije, a Antonione je potvrdio podršku Italije Hrvatskoj u procesu pristupanja Europskoj uniji. U tom smislu je dogovorena suradnja odjela dvaju Ministarstava nadležnih za Europsku uniju.

Dogovoren je nastavak rada Mješovitog povjerenstva za razmatranje mogućnosti uključivanja talijanskih državljana u proces denacionalizacije u Republici Hrvatskoj i sastanak 22. studenog 2004. u Rimu, u sklopu provođenja političkih kriterija iz Mišljenja Europske komisije.

Visoki dužnosnici Ministarstava vanjskih poslova Hrvatske i Italije Biščević i Antonione su razmotrili i daljnju suradnju dviju država na bilateralnom i multilateralnom planu na polju gospodarskog razvitka – osobito sjevernog Jadrana – kao i pitanje ekološke zaštite Jadranskog bazena. U tom smislu dogovoreni su susreti stručnjaka i sastanci na političkoj razini.



Priopćenja