Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Gordan Bakota održao je predavanje o politici Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova prema iseljeništvu

Predavanju je prisustvovalo oko devedeset predstavnika kulturnih i sportskih udruga, Hrvatskih dopunskih škola kao i ogranaka Hrvatske demokratske zajednice iz njemačke savezne pokrajine Baden-Württemberg u kojoj živi najveći broj hrvatskih iseljenika (110.000 Hrvata). Generalna konzulica dr. Vera Tadić je istaknula da su predavanja ove vrste dio redovnih aktivnosti u organizaciji Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Stuttgartu, te da se sastanci s kulturnim, sportskim društvima i ograncima Hrvatske demokratske zajednice održavaju već treću godinu za redom.

Državni tajnik Bakota je istaknuo da hrvatska Vlada želi postaviti čvrste temelje zajedništvu Hrvatske i iseljeništva. U vezi s tim je ukazao na nužnost kvalitetne promjene ponašanja i stajališta prema hrvatskim iseljenicima te izjavio da hrvatska diplomatsko-konzularna mreža treba biti otvorena za sve hrvatske građane i udruge, bez obzira na njihovu političku i drugu pripadnost. Svrha posjeta državnog tajnika Gordana Bakote Stuttgartu je upoznavanje s problemima hrvatskog iseljeništva i traženje novih mogućnosti za poboljšanje suradnje s diplomatskim predstavništvima. Hrvatska će Vlada raditi na poboljšanju izbornog zakona, na unapređenju rada Hrvatskih dopunskih škola i boljoj kulturnoj promociji Hrvatske. Odgovarajući na brojna pitanja prisutnih, državni je tajnik Bakota naglasio potrebu za boljom povezanošću s hrvatskom zajednicom u njemačkoj saveznoj pokrajini Baden-Württemberg, te će u Zagrebu prenijeti želju za otvaranjem direktne zrakoplovne linije Stuttgart-Zagreb.

Predstavnici udruga su državnog tajnika Gordana Bakotu upoznali sa svojim radom u projektu COLIBRI (projekt obrazovanja djece stranaca), izdavanjem časopisa CROtime i željom da se osnuje Hrvatski kulturni klub u Stuttgartu.



Priopćenja