Mvp dr. Miomir Žužul razgovarao s izraelskim ministrom vanjskih poslova Sylvanom Shalomom

Između dviju država je uspostavljen politički i gospodarski dijalog koji će unaprijediti odnose. Uskoro će se pripremiti sklapanje Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Opća ocjena dvojice ministara je da u odnosima Republike Hrvatske i Države Izrael ima mnogo mogućnosti koje treba iskoristiti. Uz povećanje intenziteta gospodarskih kontakata i obima obostranih poslova očekuje se i jačanje političkih odnosa. Izraelski je ministar posebno istaknuo važnost činjenice da se Hrvatska približava članstvu u Europskoj uniji, što je posebno značajno i za bilateralne odnose dviju država.

Ministar dr. Žužul je kazao da Hrvatska želi tijesnu suradnju s Izraelom, razvitak političkih i trgovinskih odnosa kao i veća ulaganja izraelske strane u hrvatsko gospodarstvo. Dr. Žužul je naglasio da bi Hrvatska mogla Izraelu biti izlaz prema Europi, posebice u ekonomskom pogledu. Važna tema razgovora ministara bilo je i prenošenje u Hrvatsku izraelskih iskustava u navodnjavanju poljoprivrednih površina, što je posebni razlog dolaska ministra poljoprivrede, šuma i vodnog gospodarstva Petra Čobankovića u Izrael, gdje se upravo danas sastao s izraelskim stručnjacima.

Dvojica ministara razgovarala su o palestinskom pitanju i mogućnosti novog dijaloga koji je prekinut nakon jučerašnjeg terorističkog napada u izraelskom gradu Ashdodu u kojem je poginulo deset ljudi. Dr. Žužul je javno iskazao sućut svom kolegi Shalomu zbog novih žrtava neriješenih odnosa u ovom dijelu svijeta te podržao buduće mirovne inicijative i spremnost Izraela na pregovore.

Ministar Shalom je najavio da će Izrael još u tijeku ove godine otvoriti svoje Veleposlanstvo u Zagrebu, što također odražava odlučnost obiju strana za jačanje svih odnosa dviju država. Dr. Žužul je najavio posjet predsjednika Vlade dr. Ive Sanadera Izraelu tijekom proljeća, a zatim, ujesen i posjet predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa.

Na sastanku je dogovoren i prijateljski susret nogometnih reprezentacija Hrvatske i Izraela. Prva utakmica će se odigrati u kolovozu ove godine u Izraelu.



Priopćenja