Državni tajnik Matušić održao je političke konzultacije u Gruziji

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Državni tajnik za političke poslove Frano Matušić održao je političke konzultacije s gruzijskim zamjenikom ministra vanjskih poslova Teimurazom Janjalijem u razdoblju od 12. do 13. rujna 2023., nakon što su prethodne bile održane u Zagrebu tijekom studenog 2021.

Političke konzultacije u Gruziji bile su posvećene bilateralnim odnosima, multilateralnoj suradnji, regionalnim i globalnim pitanjima, s posebnim naglaskom na EU i NATO integraciju Gruzije.

Vezano uz produbljivanje suradnje između Hrvatske i Gruzije poseban fokus bio je stavljen na sektorsku suradnju u području sigurnosti, pravosuđa, trgovine i turizma.

Hrvatska strana ponovila je svoju snažnu podršku naporima Gruzije glede ispunjavanja svih preporuka na njihovom putu prema Europskoj uniji te u tom smislu izrazila spremnost za nastavak praktične pomoći u vidu prijenosa znanja i iskustava Hrvatske iz pregovaračkog procesa.

Gruzijski zamjenik ministra vanjskih poslova Janjalia potvrdio je posvećenost gruzijske Vlade procesu približavanja Europskoj uniji, istaknuvši pritom visoku podršku  građana Gruzije članstvu u Europskoj uniji.

Glede aktualnih izazova i kriza na europskom kontinentu sugovornici su se osvrnuli na rusku agresiju na Ukrajinu kao i na sigurnosnu situaciju u široj regiji. Državni tajnik Matušić u kontekstu kontinuirane pomoći Ukrajini informirao je o nadolazećoj Međunarodnoj donatorskoj konferenciji o razminiranju koja će se održati u Zagrebu, 11.-12. listopada.

U sklopu svog boravka u Gruziji državni tajnik Matušić susreo se i s predsjednikom Odbora za vanjske poslove Parlamenta Gruzije Nikolozom Samkharadzijem prilikom čega su razmijenjena mišljenja o aktualnim vanjskopolitičkim temama, kao i o ulozi parlamenata u procesu približavanja Europskoj uniji.

Priopćenja