Državni tajnik Bakota razgovarao u Bratislavi s državnim tajnikom MVP Slovačke Republike Ivanom Korčokom

Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordan Bakota posjetio je danas, 3. rujna 2004., Ministarstvo vanjskih poslova Slovačke Republike gdje su ga primili državni tajnik slovačkog Ministarstva vanjskih poslova Ivan Korčok i šef Službenog Ureda tog ministarstva, Miroslav Mojžita

Državni tajnik Bakota razgovarao je sa svojim sugovornicima o procesu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji i NATO-u te o promjenama u strukturama i ustroju tijela državne uprave koje je potrebno provesti do ulaska u Europsku uniju. U kontekstu rasprave o slovačkoj kandidaturi za mjesto nestalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u 2006/2007., zatražena je potpora hrvatskoj kandidaturi za nestalnu članicu Ujedinjenih naroda u 2008/2009. godini.

Državni dužnosnici Republike Slovačke, koja je članica i Europske unije i NATO-a, prenijeli su državnom tajniku Bakoti svoje iskustvo iz organizacijskih područja u kojima najvažnijom smatraju zakonsku osnovu koju u Slovačkoj Republici čini Zakon o državnim službenicima.

U otvorenom i prijateljskom razgovoru slovačka strana ponudila je prenijeti svoja iskustva, posebice u organizaciji pregovora s Europskom unijom, te ponudila usku suradnju dvaju ministarstava. Naglašena je posebna važnost prilagodbe Ministarstva vanjskih poslova standardima i pravilima Europske unije.




Priopćenja