Mvp Žužul sudjelovao na sastanku mvp EU u Maastrichtu

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Miomir Žužul je danas, 4. rujna 2004., u dvorcu St. Gerlach pokraj Maastrichta u Nizozemskoj, sudjelovao na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država-članica Europske unije i država-kandidata za članstvo

Ministar vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske Bernard Bot sazvao je današnji sastanak ministara u dvorcu St. Gerlach blizu Maastrichta kako bi europski ministri vanjskih poslova razmotrili stanje u Sudanu, Iraku i na Bliskom istoku. Zatim je uslijedio sastanak europskih ministara vanjskih poslova s ministrima vanjskih poslova Gospodarske unije zemalja zapadne Afrike (ECOWAS).

Nizozemska kao zemlja koja predsjedava Europskom unijom naročito naglašava kako proces proširenja Unije doprinosi jačanju stabilnosti i sigurnosti u Europi. U odnosu na Republiku Hrvatsku, Nizozemska smatra da prije pregovora s Europskom unijom Hrvatska treba ispitati i proučiti acquis. Uz to, Nizozemska namjerava sustavno pratiti ispunjavanje političkih kriterija za pridruženje Uniji, uključujući i suradnju s Međunarodnim tribunalom u Haagu (ICTY), s kojim je Hrvatska već dostigla zadovoljavajuću razinu.

Republiku Hrvatsku i ministra dr. Žužula pozdravili su svi ministri na čemu im se Ministar zahvalio te održao izlaganje o stanju u regiji u kojem je posebno istaknuo da je Republika Hrvatska, kao dio međunarodne zajednice, spremna i odlučna pridonijeti stabiliziranju odnosa među državama u čitavoj regiji.

Danas je u Maastrichtu spomenuta i mogućnost da Republika Hrvatska 2007. godine preuzme predsjedavanje Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OESS). Dr. Žužul je rekao da je Republika Hrvatska spremna odgovorno preuzeti tu obvezu nakon konzultacija s Europskom unijom, svjesna značaja i važnosti posla kojeg će trebati obaviti.

Nakon ministarskog sastanka u nizozemskom dvorcu St. Gerlach, ministar dr. Žužul imao je susrete i razgovore s visokim dužnosnikom Europske unije Javierom Solanom te s ministrima vanjskih poslova Solomonom Passyjem, Ivom Vajglom, Mirceom Geoanom i s domaćinom sastanka Bernardom Botom. U razgovoru ministra dr. Miomira Žužula s predsjedavajućim ministrom Bernardom Botom potvrđeno je da će pregovori Republike Hrvatske s Europskom unijom započeti kao što je predviđeno u prvim mjesecima 2005. godine.



Priopćenja