Ministar dr. Miomir Žužul završio radni i službeni posjet Sjedinjenim Američkim Državama

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Miomir Žužul završava radni i službeni posjet Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je bio gost Nacionalne konvencije Republikanske stranke održane u New Yorku

Nacionalna konvencija Republikanske stranke potvrdila je aktualnog predsjednika Georga W. Busha za republikanskog predsjedničkog kandidata na predstojećim izborima koji će se održati početkom studenoga ove godine. Konvencija je završila govorom predsjednika Busha koji je i formalno prihvatio kandidaturu za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Na marginama Konvencije, ministar dr. Žužul i hrvatski veleposlanik u Sjedinjenim Američkim Državama Neven Jurica susreli su se s američkim potpredsjednikom Dickom Cheneyom te s republikanskim senatorom hrvatskog podrijetla Georgeom Voinovichem. Ministar dr. Žužul i veleposlanik Jurica razgovarali su s potpredsjednikom Cheneyem i senatorom Voinovichem prigodom predavanja u okviru kojeg je Cheney doveo u pitanje sposobnosti demokratskog predsjedničkog kandidata Kerryja da vodi Sjedinjene Američke Države u slijedećem mandatu te naglasio da je sadašnji predsjednik Bush odlučniji i znatno jači kandidat.

U srdačnom i prijateljskom razgovoru ministar dr. Žužul je visokim američkim dužnosnicima iznio hrvatska nastojanja za dobivanjem statusa nestalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u 2008/2009. godini. Razgovaralo se i o mogućnosti da Republika Hrvatska predsjedava Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OESS) 2007. godine. Senator Voinovich je obećao da će se unutar Republikanske stranke i američke administracije truditi ishoditi svestranu podršku hrvatskim nastojanjima.




Priopćenja