Državni tajnik Andrej Plenković susreo se u srijedu, 20. travnja 2011. godine, u Parizu, s ministrom europskih poslova Francuske Republike Laurentom Wauquiezom.

Tijekom boravka u Francuskoj državni tajnik Plenković razgovarao je i s Gillesom Briattom, glavnim tajnikom Tajništva za europske poslove i savjetnicima za europske poslove predsjednika Sarkozyja Fabienom Reynaudom i Ericom Tallonom

Tijekom boravka u Francuskoj državni tajnik Plenković razgovarao je i s Gillesom Briattom, glavnim tajnikom Tajništva za europske poslove i savjetnicima za europske poslove predsjednika Sarkozyja Fabienom Reynaudom i Ericom Tallonom.

Razgovaralo se o unaprjeđenju bilateralnih odnosa u svijetlu provedbe Strateškog partnerstva između Republike Hrvatske i Francuske Republike potpisanog u srpnju 2010. godine.

Ministar Wauquiez je ponovio punu političku podršku Francuske završetku pristupnih pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom.

Državni tajnik Andrej Plenković izvijestio je o rezultatima Međuvladine konferencije održane jučer u Bruxellesu na kojoj su privremeno zatvorena poglavlja 11-Poljoprivreda i ruralni razvitak i 22-Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata. Predstavio je i aktivnosti Vlade Republike Hrvatske za zatvaranje preostalih poglavlja, a osobito poglavlja 23-Pravosuđe i temeljna prava, u cilju okončanja pregovora do kraja lipnja ove godine.

Ponovio je stav Republike Hrvatske u vezi nepravomoćne presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u predmetu protiv hrvatskih generala Gotovine, Čermaka i Markača, a osobito o neprihvatljivosti kvalifikacije o "udruženom zločinačkom pothvatu" te je najavio pravne aktivnosti koje će Republika Hrvatska poduzeti s tim u svezi. Wauquiez je istaknuo dobro odmjerenu reakciju hrvatskih vlasti na presudu Međunarodnog kaznenog suda.



Priopćenja